Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Training bewindvoerders over lvb verkleint risico op terugval

Bijna de helft van de gedetineerden heeft een licht verstandelijke beperking (lvb). Daarom krijgen bewindvoerders een training over het herkennen en omgaan met cliënten met een lvb die na detentie terugkeren in de maatschappij.

Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) traint haar leden op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. MEE ontwikkelde de training.

Foto: MEE

Communicatie afstemmen op mensen met een lvb

De training van MEE leert BPBI-bewindvoerders de signalen van lvb te herkennen en communicatie en interventies optimaal af te stemmen op mensen met een lvb. Dit leidt niet alleen tot effectiever werken, maar ook tot een betere verstandhouding tussen bewindvoerder en cliënt. Aan bod komen onder andere:

  • Mogelijke weerstand bij de doelgroep – oorzaken, vermijden van (zorg)afhankelijkheid

  • Signalen van overvraging – waar merk je dat aan bij je cliënt en wat voor effect heeft dat op jou als professional?

  • Helder en begrijpelijk communiceren met mensen met een lvb via mail, telefoon en face-to-facegesprekken

Minder risico op criminaliteit

Naar schatting heeft 45 procent van de gedetineerden een lvb. Daarnaast blijkt dat mensen met een lvb vaak kampen met schuldenproblematiek. En zowel het hebben van een lvb als het hebben van schulden vergroot het risico op criminaliteit en terugval. Bewindvoering kan dat risico verkleinen. Door meer rust en overzicht op financieel gebied ontstaat meer stabiliteit, die doorwerkt in andere levensdomeinen zoals wonen, werk en opleiding.
 
Een van de bewindvoerders die de training volgen vertelt: ‘Ik ben op deze training afgekomen, omdat ik graag verdieping heb op de omgang met cliënten met een lvb in relatie tot detentie.’
 
Bron: MEE NL en Branchevereniging PBI

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.