Naar hoofdinhoud Naar footer

Licht verstandelijke beperking en financiën

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) kan het lastig zijn om goed met geld om te gaan. Daarom kunnen ze hier vaak hulp bij gebruiken. Ook voor hun begeleiders is het handig om hierover te leren. Hier vind je ruime informatie en verschillende tools en tips over het onderwerp financiën en LVB.

De signalen

Het is belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de financiële situatie waarin iemand zit. De Signaallijst Financiën helpt professionals en vrijwilligers in de zorg om dit te doen. Ga naar Signaallijst financiën LVB.

Hulpprogramma's

Snapjegeld.nl
Op de website snapjegeld.nl leren mensen met een verstandelijke beperking op een speelse manier hoe je omgaat met geld, hoe je moet sparen en hoe je het beste de administratie kan bijhouden. Op de website leest Pascal 'de pratende bankpas’ alle teksten voor, zodat mensen die moeite met lezen hebben hiermee worden geholpen.

Goed Geld-app
De CED-groep heeft de Goed Geld-app gemaakt die jongeren en jongvolwassenen met LVB helpt met geld om te gaan. De app kan gebruikt worden door de jongeren zelf. De app is te downloaden voor Android via de Google Play Store.

Smart met Geld
MEE NL heeft de website van Smart met Geld gelanceerd. Hier is veel informatie te vinden over het vergroten van de financiële weerbaarheid van jongeren met LVB. Smart met Geld is een project voor jongeren van ongeveer 15 tot 18 jaar. Het project bestaat niet alleen uit een website, maar ook uit bijeenkomsten en trainingsprogramma's voor scholen.

  • Online leerprogramma Smart met Geld
    Een groot onderdeel van het project Smart met Geld is het online leerprogramma dat gemaakt is om schulden en de problemen die daar bij komen kijken te voorkomen bij jongeren met LVB.

Schulden en armoede

Armoede kan een gevolg zijn van schulden of een op zichzelf staand probleem. Ook hier is een document voor samengesteld dat hulp kan bieden. In 'Armoede bij mensen met beperkingen' (download het document onderaan de pagina als pdf) vind je informatie over de oorzaken, gevolgen, preventie en begeleiding.

Steffie over geld

Steffie is de virtuele hulp die je bij veel onderwerpen ondersteunt. Ook bij het onderwerp geld kan Steffie helpen. Ze legt op een begrijpelijke manier uit wat jongeren met LVB hierover moeten weten. Kijk op de website van Steffie.

Jouw bijdrage

Het Kennisplein Gehandicaptenzorg is altijd in ontwikkeling. Heb je aanvullingen op deze pagina? Laat het dan weten aan Jolanda Douma.

Downloads

Nieuws LVB en financiën

Er is geen nieuws bij dit thema.

Tips LVB en financiën

Er zijn geen tips bij dit thema.

Agenda-items LVB en financiën

Er zijn geen agenda-items gevonden