Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Methode SumID-Q

De SumID-Q is een methodiek voor begeleiders en behandelaren om risico’s van middelengebruik, middelengebruik en de gevolgen ervan in kaart te brengen.

sum-id-qTot voor kort was het moeilijk om middelengebruik bij mensen met een LVB goed in kaart te brengen. Er waren simpelweg geen goede methodieken hiervoor beschikbaar. Om deze reden is de SumID-Q ontwikkeld. SumID-Q staat voor ‘Substance use and misuse in Intellectual Disability – Questionnaire’.

De SumID-Q is een methodiek specifiek ontwikkeld voor mensen met een LVB, bedoeld om risicofactoren, middelengebruik en gevolgen van middelengebruik in kaart te brengen. De opzet van de SumID-Q zorgt ervoor dat begeleiders op een prettige manier in gesprek kunnen komen over middelengebruik. Daarmee legt het de basis voor verdere begeleiding en behandeling.


Casus

Rozemarijn werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige in een LVB-FACT team. Een vorm van intensieve begeleiding van volwassenen met een licht verstandelijke beperking en complexe problematiek die zelfstandig wonen.

Veel van haar cliënten gebruiken middelen. Rozemarijn zou graag een methodiek gebruiken om dat goed in kaart te brengen. Op basis daarvan kan zij dan namelijk samen met haar collega’s een begeleidingsplan opstellen. Welke methodiek zou zij kunnen gebruiken om middelengebruik in kaart te brengen?


Fase van verslaving

Fase
  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis
​ Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Evidence-based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid. 

Beoordeling

De SumID-Q is ontwikkeld door professionals van Tactus Verslavingszorg, Aveleijn en de Radboud Universiteit. Het is gefinancierd door een subsidie van ZonMW. Uit onderzoek blijkt dat de methodiek cliëntvriendelijk is en informatieve gesprekken oplevert. De resultaten die eruit voortvloeien zijn betrouwbaar en leveren dus een goed beeld op van het middelengebruik van cliënten met een LVB.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad LVB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Marike van Dijk 28/9/2021

Hoi Oscar Olthuis, ik ben werkzaam bij Tactus, TopKlinische verslavingszorg voor mensen met LVB. De SumID-Q is een methodiek om verschillende facetten rondom het middelengebruik in kaart te brengen (en het gebruik zelf natuurlijk ook) en in gesprek te komen. Er zijn andere screeners die in een paar vragen gebruik inventariseren. Je kan je dan afvragen of je een betrouwbaar antwoord krijgt. Het voordeel van de SumID-Q is, dat het zo is ontwikkeld dat de cliënt zich uiteindelijk gaat openstellen om het over gebruik te hebben. Bovendien levert het veel meer informatie op. Nadeel is dat de SumID-Q een langere afnametijd heeft dan screener. Voor meer info sta ik je graag te woord, je kan me bereiken via info@centrumverslavingenlvb.nl


oscar Olthuis 27/9/2021

Hallo, ik ben werkzaam voor Regionaal Centrum OPSY (GGZE). Wij willen SUM ID Q als screeningsinstrument in gaan zetten om middelengebruik bij onze cliënten (LVB met psychiatrische problematiek) beter in kaart te brengen. Nu is onze vraag wat de ervaringen zijn met dit screeningsinstrument en of er ook nog andere screeningsinstrumenten bestaan die ingezet kunnen worden? Ik hoor het graag!


Centrum Verslaving & LVB 21/1/2021

We hebben de vragenlijsten en handleiding van de SummID-Q alleen op papier beschikbaar.


Ria Kruk 21/1/2021

Is er ook een digitale versie beschikbaar van de vragenlijst van de SUM-ID Q ?