Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Trainingen over LVB en verslaving

Er bestaan diverse trainingen op het gebied van LVB en verslaving die begeleiders helpen hun deskundigheid op dit gebied te vergroten.

Deskundigheidsbevordering is een belangrijk onderdeel van professionaliteit. Het werkveld ontwikkelt zich namelijk constant. Zo ook op het gebied van verslaving bij mensen met een LVB. Eén van de manieren om als begeleider je kennis en kunde op dat gebied op peil te houden is bijvoorbeeld door informatie op websites op te zoeken. Een andere belangrijke manier is om een training of cursus te volgen. In Nederland worden er verschillende trainingen en cursussen aangeboden. We zetten een aantal aanbieders op een rij:

Cursusdagen

E-learningCasus

Yousif werkt al enkele jaren als begeleider binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Hij heeft hier en daar al informatie op het internet opgezocht over verslaving bij mensen met een LVB. Maar hij zou ook graag een cursus op dit gebied willen volgen. Waar kan hij cursussen of trainingen over verslaving bij mensen met een LVB vinden?


Fase van verslaving

Fase
  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis
​ Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based, research-based, evidence based kennis en kennis op basis van praktijkervaringen. 

Beoordeling

Deze websites zijn van landelijke organisaties of kennisnetwerken die cursussen, trainingen of e-learning modules ontwikkelen en organiseren op het gebied van LVB en verslaving. Onderzoek en praktijk worden daarin vaak gecombineerd, zodat begeleiders betrouwbare informatie krijgen, op de hoogte worden gebracht van nieuwe ontwikkelingen en kunnen oefenen met nieuwe vaardigheden.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad LVB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.