Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

‘Sterker dan de kick’ erkend als goed onderbouwde interventie LVB 21/07/2015

Erkenningscommissie gehandicaptenzorg erkent training ‘Sterker dan de kick’ als goed onderbouwde interventie. De training bestaat uit tien individuele sessies om mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en verslavingsproblemen vanuit zichzelf te motiveren tot gedragsverandering.

Interventie LVB sterker dan de kick

De erkenningscommissie oordeelde dat de interventie goed uitvoerbaar is en het materiaal mooi is aangepast aan de doelgroep. Naast een duidelijk (verbaal) werkpakket worden ook non-verbale technieken (filmfragmenten) ingezet. De training is ontwikkeld binnen Dichterbij Kennisn@, in samenwerking met de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking (Tranzo, Tilburg University).

Ontwikkelaars training 'Sterker dan de kick'

De ontwikkelaars over de training: ‘We hebben ‘Sterker dan de kick’ ontwikkeld, omdat we in de praktijk zagen dat mensen met een licht verstandelijke beperking en verslavingsproblemen vaak niet gemotiveerd zijn om iets aan deze problemen te doen. Ze ‘moeten’ deelnemen aan een interventie, maar haken regelmatig af, en ze ervaren bestaande trainingen vaak als te complex.

De training ‘Sterker dan de kick’ is vanuit de praktijk ontwikkeld. Uit ervaringen van deelnemers en hun begeleiders blijkt dat ‘Sterker dan de kick’ werkt, en dan is het goed en belangrijk dat meer mensen gebruik kunnen maken van deze training. Het erkenningstraject helpt daarbij.’

Erkenningstraject interventies gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (gehandicaptenzorg en ouderenzorg) onder voorzitterschap van Prof. dr. Pauline Meurs beoordelen de ingediende interventies.

Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.

Meer informatie over het erkenningstraject en ‘Sterker dan de kick’

Lees verder over LVB en verslaving

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.