Toon zoekbalkToon menu

Onderzoek seksuele voorlichting mensen met een verstandelijke beperking 18/06/2015

Studenten van de HAN (hogeschool van Arnhem en Nijmegen) onderzochten de stand van zaken wat betreft seksuele voorlichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe komen zij aan informatie over seks en welke belemmeringen komen ze daarbij tegen? Uit het onderzoek komt een top 4 van 'sucseks-factoren'. 

Onderzoek seksualiteit en verstandelijke beperking

Seksuele voorlichting

Iemand zonder beperking komt over het algemeen eenvoudig aan informatie over seks. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dit vaak niet zo makkelijk. Zij weten in de meeste gevallen niet wat ze moeten vragen en aan wie.

Daarnaast zijn mensen met een verstandelijke beperking veelal afhankelijk van hun ouders en/of professionals. En ouders/professionals weten vaak niet goed hoe ze met vragen over dit onderwerp moeten omgaan.

Seksualiteit: niet van toepassing?

Mensen met een verstandelijke beperking hebben dezelfde behoeftes en rechten als ieder ander. Toch komt het in de praktijk vaak voor dat in een ondersteuningsplan 'seksualiteit; n.v.t' staat vermeld. Binnen de hulpverlening wordt weinig tot niet gesproken over seksualiteit. Professionals weten – met betrekking tot seksualiteit – niet goed hoe zij aan kunnen sluiten op de vragen en/of wensen.

Project SEAD (Sexual Education for Adults with Disabilities)

Project SEAD (Sexual Education for Adults with Disabilities) is een internationaal project dat zich inzet voor het weerbaarder en bewuster maken van mensen met een verstandelijke beperking. Seksuele voorlichting is daarbij van belang om het taboe rond dit onderwerp te doorbreken. Studenten aan de HAN te Nijmegen deden onderzoek voor SEAD. Daarbij kwamen ze tot vier 'sucseks-factoren':

  1. Pas de seksuele voorlichting aan op het niveau, de vaardigheden en het functioneren van de cliënt.
  2. Maak gebruik van visualisatie door middel van concreet materiaal. Cliënten houden beelden beter vast dan woorden.
  3. Maak gebruik van verschillende werkvormen zoals foto's, tekeningen, computeranimatie of het gebruik van voorwerpen als een kunstpenis of kunstvagina.
  4. Maak gebruik van verschillende thema's zoals homoseksualiteit, lichamelijke ontwikkeling en hygiëne etc.

Bron: Klik.org

Lees meer over seksualiteit en verstandelijke beperking

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.