Toon zoekbalkToon menu

Terugkeer naar werk na hersenletsel hangt vooral af van persoonlijke factoren 21/09/2015

Vooral het verloop van de revalidatie en persoonlijke factoren als opleidingsniveau en het al dan niet hebben van betaald werk voorspellen of hersenletselpatiënten ooit weer aan het werk komen. En niet de ernst en aard van de symptomen die op de Spoedeisende Hulp (SEH) bij patiënten worden gezien.

Dat concluderen onderzoekers van het AMC uit een review van 27 studies naar de werkvooruitzichten van patiënten met traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel. Zij namen hierin alleen studies met een hoge kwaliteit mee. 

Een groot deel van de studies vond geen verband tussen de EMV-score op de SEH en terugkeer naar werk. Ook van de snelheid van herstel van bewustzijn, de aanwezigheid van afwijkingen op een CT-scan en de duur van posttraumatische amnesie kon geen duidelijk verband met de terugkeer naar werk worden aangetoond, evenmin als van de oorzaak of anatomische locatie van hersenschade bij een CVA.

Opleidingsniveau voorspellend voor terugkeer naar werk

Bij patiënten met niet-traumatisch hersenletsel waren zelfstandigheid bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en hoge Barthelscores voorspellend voor de terugkeer naar werk. Bij traumatisch hersenletsel bleken vooral het opleidingsniveau, het hebben van betaald werk en de duur van revalidatie voorspellende factoren.

Bron: Ntvg.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.