
Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos-Dijkslag werken veel met jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Zij onderzochten hoe het zit met puberteit bij deze doelgroep. De gedragsdeskundigen geven met het boek 'Pubers laten van zich horen. Over jongeren met ernstige meervoudige beperkingen' antwoorden op veel vragen waar ouders en begeleiders mee zitten.
Stellingen om in gesprek te gaan
De publicatie bevat, onder andere, helder beschreven voorbeelden, geeft informatie over de lichamelijke ontwikkeling en gedragsveranderingen, en daagt uit tot het ontwikkelen van een eigen visie. Elk hoofdstuk sluit af met enkele stellingen die de verschillende betrokkenen uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan. Het boek is te downloaden via de website van Amerpoort.
Praktijkonderzoek puberteit
Aan het boek ligt een verkennend praktijkonderzoek ten grondslag. De conclusie van het onderzoek is dat de puberteit ook voor pubers met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen een bijzondere levensfase is, deels vergelijkbaar met andere pubers, maar deels ook anders. Zij zijn op weg naar hun eigen volwassenheid en verdienen het dat de omgeving hen de kans biedt écht puber te zijn.
Han Nakken Prijs van de Rijksuniversiteit Groningen
Het Research Centre on Profound and Multiple Disabilities van de afdeling Orthopedagogiek van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen looft iedere twee jaar, in samenwerking met de Stichting OOO, de Han Nakken Prijzen uit voor de beste wetenschappelijke prestatie en de opmerkelijkste praktijkprestatie op het gebied van personen met Zeer Ernstig Verstandelijke en Meervoudige Beperkingen (ZEVMB).
Meer informatie over jongeren met een beperking