Cliënten in de ouderen- en gehandicaptenzorg krijgen regelmatig psychofarmaca ofwel gedragsmedicatie als ze probleemgedrag vertonen. Vaak onnodig, want er zijn voldoende alternatieven beschikbaar. Doel van het nieuwe programma 'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca' is om dit oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen. Vilans werkt daarin samen met onderzoekers van het UMCG en het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie. Vandaag is de aftrap.
10 uitgangspunten voor gebruik psychofarmaca bij probleemgedrag
Tijdens deze startbijeenkomst geven we uitleg over het programma en vindt de officiële overhandiging aan het veld plaats van de 10 uitgangspunten voor het gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag. Deze uitgangspunten zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts uit de ouderen- en gehandicaptenzorg.
Toolkit bewust gebruik psychofarmaca
We begeleiden en monitoren 30 zorgorganisaties intensief bij het bewuster omgaan met en terugdringen van gedragsmedicatie. Daarnaast kunnen organisaties zelf aan de slag. Vilans ontwikkelde voor het programma een toolkit voor zorgprofessionals. Ook organisaties die niet deelnemen aan het programma kunnen deze tools gebruiken. In de loop van het programma vullen we de toolkit verder aan.
Video: gebruik minder psychofarmaca bij probleemgedrag
Uit de pilot die Vilans deed met vier organisaties bleek dat het afbouwen van psychofarmaca met veel minder problemen gaat dan vaak van te voren verwacht. En dat het enorm veel kan opleveren voor de kwaliteit van leven van een cliënt. Eén mevrouw kon na afbouw zelfs weer gewoon lopen, iets wat daarvoor niet mogelijk was door verkrampte spieren. Lees meer over het landelijk programma 'Beter af met minder' op de website van Vilans.
{toon_vimeo_videoclip('152679806',400,220)}