Toon zoekbalkToon menu

Start landelijk programma om oneigenlijk gebruik psychofarmaca terug te dringen 21/01/2016

'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca’ is het nieuwe landelijke programma om bewuster om te gaan met gedragsmedicatie bij mensen dementie of een verstandelijke beperking. Vandaag komen 250 artsen, psychologen, orthopedagogen, bestuurders, beleidsmakers, zorgprofessionals, medewerkers van zorgkantoren en mantelzorgers bij elkaar voor de startbijeenkomst.

medicijnenCliënten in de ouderen- en gehandicaptenzorg krijgen regelmatig psychofarmaca ofwel gedragsmedicatie als ze probleemgedrag vertonen. Vaak onnodig, want er zijn voldoende alternatieven beschikbaar. Doel van het nieuwe programma 'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca' is om dit oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen. Vilans werkt daarin samen met onderzoekers van het UMCG en het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie. Vandaag is de aftrap.

10 uitgangspunten voor gebruik psychofarmaca bij probleemgedrag

Tijdens deze startbijeenkomst geven we uitleg over het programma en vindt de officiële overhandiging aan het veld plaats van de 10 uitgangspunten voor het gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag. Deze uitgangspunten zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts uit de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Toolkit bewust gebruik psychofarmaca

We begeleiden en monitoren 30 zorgorganisaties intensief bij het bewuster omgaan met en terugdringen van gedragsmedicatie. Daarnaast kunnen organisaties zelf aan de slag. Vilans ontwikkelde voor het programma een toolkit voor zorgprofessionals. Ook organisaties die niet deelnemen aan het programma kunnen deze tools gebruiken. In de loop van het programma vullen we de toolkit verder aan.

Video: gebruik minder psychofarmaca bij probleemgedrag

Uit de pilot die Vilans deed met vier organisaties bleek dat het afbouwen van psychofarmaca met veel minder problemen gaat dan vaak van te voren verwacht. En dat het enorm veel kan opleveren voor de kwaliteit van leven van een cliënt. Eén mevrouw kon na afbouw zelfs weer gewoon lopen, iets wat daarvoor niet mogelijk was door verkrampte spieren. Lees meer over het landelijk programma 'Beter af met minder' op de website van Vilans.

{toon_vimeo_videoclip('152679806',400,220)}

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.