Anders werken
De Biltse Grift werkt met een coachende begeleidingsstijl. De verantwoordelijkheid ligt daarbij bij de jongeren zelf. Zij regelen de dagelijkse gang van zaken in het huis. Daardoor kunnen ze ervaren dat ze competent zijn. Dit is belangrijk voor het zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen van de jongeren.
De jongeren leren praktische en sociale vaardigheden door met elkaar te overleggen, samen te werken en elkaar te ondersteunen. Er kwamen huishoudelijke ploegen waarin de taken in en rondom het huis werden verdeeld: tuin, keuken en schoonmaakploeg. Deze taken werden daarvoor grotendeels gedaan door de begeleiders.
Jongeren werken in ploegen
De jongeren solliciteren iedere drie maanden naar een functie in een huishoudelijke ploeg: chef, assistent of medewerker. De keukenploeg maakt bijvoorbeeld menu's, en doet de boodschappen. Door zuinig in te kopen hebben ze zelf een bakfiets kunnen kopen waarmee de boodschappen worden gedaan!
Vroeger leerden begeleiders de jongeren vaardigheden aan. Nu leren de jongeren vooral van elkaar en daarbij is het niveau minder van belang. Ze leren in hun eigen tempo en naar wat ze aankunnen. Iedereen wordt gewaardeerd voor of haar of zijn inzet.
Studentenhuis
"Het mooiste wat we hebben geleerd en ervaren is dat de nieuwe manier van werken een positieve invloed heeft op alle levensgebieden. De relatie tussen jongeren en hun begeleiders is veel gelijkwaardiger geworden. De jongeren bedenken allerlei initiatieven, zijn assertief en zelfbewuster geworden. Dat zijn ze ook buiten het huis: op school, op hun werk, bij hun familie en bij medezeggenschapsorganen. Doordat ze meer durven is hun sociale netwerk veel groter geworden. De begeleiders coachen de jongeren, maar de jongeren geven ook feedback aan de begeleiders."
Het resultaat is een vrolijk en warm studentenachtig huis waar iedereen: begeleiders, jongeren en hun familie en vrienden zich prettig en welkom voelt. De jongeren zijn trots op hun huis en wat ze allemaal kunnen, onderling is er een grote saamhorigheid. Sinds 2015 wonen er twee studenten van de Universiteit Utrecht op kamers. In ruil voor goedkoop wonen hebben ze contact met de jongeren en doen samen met hen activiteiten.
Deelnemer Gehandicaptenzorgprijs 2016
In het boek '12,5 jaar de Biltse Grift' lees je vanuit welke grondhouding de woonvoorziening werkt met de jongeren en wat daarvan de resultaten zijn. Het boekje doet mee met de Gehandicaptenzorgprijs 2016. De werkwijze is gebaseerd op verschillende methodieken:
- “Herstel van het gewone leven”, de voorloper van Triple C;
- Bewust affectief begeleiden;
- Competentiegericht begeleiden.
Lees verder