Lees hier het onderzoek dat is gepubliceerd in het internationale vaktijdschrijft Cerebal Cortex.
Onderzoek Wierenga
Wierenga (Universiteit Leiden) onderzocht voor haar studie 643 jongens en 591 meisjes (allemaal tussen de 3 en 21 jaar) in een grote Mri-database van de Universiteit van California in San Diego. Ze keek daarbij naar het verschil in breinvolume tussen mannen en vrouwen. Daaruit kwam naar voren dat er meer jongens dan meisjes zijn met uitzonderlijk grote of juist kleine hersenstructuren. Op basis hiervan concludeert ze waarom bepaalde ontwikkelingsstoornissen vaker bij jongens voorkomen dan bij meisjes. Dit is het geval bij bijvoorbeeld autisme en adhd.
Brainvolume onder de loep
'Ontstaat dit verschil in breinvolume in de loop der jaren?' Wierenga gaf antwoord op deze vraag aan de hand van een belangrijke constatering: ze vermoedt dat het verschil in breinvolume een genetische oorzaak heeft. Als er grote verschillen te zien zijn, is dit al op jonge leeftijd (vanaf 3 jaar) zichtbaar en dit blijft stabiel. Dit heeft te maken met het X-chromosoom; mannen hebben er 1, terwijl vrouwen er twee tellen.
- “Als dit X-chromosoom een gen bevat dat gerelateerd is aan een kleinere hersenstructuur zie je dit dus voor alle breinstructuren bij mannen. De twee X-chromosomen bij vrouwen zorgen juist voor een tendens naar het gemiddelde. Want doordat er in de ene hersencel een ander X-chromosoom actief is dan in een andere hersencel, worden de uitersten tegen elkaar weggeschreven”, aldus Wierenga.
Bron: Klik
Lees ook: