Toon zoekbalkToon menu

Breinvolume mogelijk verklaring ADHD en Autisme 13/07/2017

Lara Wierenga (hersenwetenschapper) heeft ontdekt dat de grootte van de hersenen bij mannen onderling sterk kan verschillen in vergelijking bij vrouwen. Dit zou mogelijk een verklaring zijn voor het feit dat stoornissen als adhd en autisme vaker voorkomen bij mannen.

autisme-breinvolume-verklaring-adhd

Lees hier het onderzoek dat is gepubliceerd in het internationale vaktijdschrijft Cerebal Cortex.

Onderzoek Wierenga

Wierenga (Universiteit Leiden) onderzocht voor haar studie 643 jongens en 591 meisjes (allemaal tussen de 3 en 21 jaar) in een grote Mri-database van de Universiteit van California in San Diego. Ze keek daarbij naar het verschil in breinvolume tussen mannen en vrouwen. Daaruit kwam naar voren dat er meer jongens dan meisjes zijn met uitzonderlijk grote of juist kleine hersenstructuren. Op basis hiervan concludeert ze waarom bepaalde ontwikkelingsstoornissen vaker bij jongens voorkomen dan bij meisjes. Dit is het geval bij bijvoorbeeld autisme en adhd.

Brainvolume onder de loep

'Ontstaat dit verschil in breinvolume in de loop der jaren?' Wierenga gaf antwoord op deze vraag aan de hand van een belangrijke constatering: ze vermoedt dat het verschil in breinvolume een genetische oorzaak heeft. Als er grote verschillen te zien zijn, is dit al op jonge leeftijd (vanaf 3 jaar) zichtbaar en dit blijft stabiel. Dit heeft te maken met het X-chromosoom; mannen hebben er 1, terwijl vrouwen er twee tellen.

“Als dit X-chromosoom een gen bevat dat gerelateerd is aan een kleinere hersenstructuur zie je dit dus voor alle breinstructuren bij mannen. De twee X-chromosomen bij vrouwen zorgen juist voor een tendens naar het gemiddelde. Want doordat er in de ene hersencel een ander X-chromosoom actief is dan in een andere hersencel, worden de uitersten tegen elkaar weggeschreven”, aldus Wierenga.

Bron: Klik

Lees ook:


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.