Toon zoekbalkToon menu

Erasmus MC onderzoekt afbouw antipsychotica 25/07/2017

Een groep onderzoekers van het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar de afbouw van het gebruik van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking. Het doel is om te achthalen waarom het voor deze doelgroep lastig is om het medicijn af te bouwen.

erasmus-mc-afbouw-antipsychotica

De onderzoekers komen uit de vakgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten en krijgen voor hun onderzoek een subsidie van ruim een half miljoen euro van ZonMw. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de gehandicaptenzorgorganisaties Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen.

Onderzoek antipsychotica

De onderzoekers gaan twee groepen chronische gebruikers van antipsychotica met elkaar vergelijken. Een groep krijgt geleidelijk aan steeds minder antipsychotica, de andere groep behoudt het medicijn. Zowel de onderzoekers, als de deelnemers, begeleiders en behandelaren weten niet wie in welke groep zit. 

Bijwerkingen antipsychotica

Antipsychotica worden in de gehandicaptenzorg vaak langdurig voorgeschreven voor mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten die gedragsproblemen vertonen, bijvoorbeeld doordat ze agressief zijn of aan automutilatie doen, krijgen de medicatie vaak, terwijl het volgens het Erasmus MC nog onduidelijk is of het nut heeft. Wel blijkt volgens de onderzoekers dat er veel bijwerkingen bij horen. Mensen die de geneesmiddelen langdurig slikken hebben bijvoorbeeld  een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of krijgen bewegingsstoornissen. Die bijwerkingen zijn in principe omkeerbaar als er gestopt wordt met het slikken van antipsychotica, maar het lukt veel mensen met een beperking niet om af te bouwen.

Bron: Zorgvisie

Update: 11/8/2017

Dederieke Festen van ZonMw vertelt over het onderzoek:

"Mensen met een verstandelijke beperking krijgen antipsychotica vaak langdurig off-label, dus voor ziektes die ze niet hebben, voorgeschreven. Bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen, zoals agressie of zelfverminking - automutilatie. Er is geen bewijs dat dit effectief is. Wel is aangetoond dat er belangrijke bijwerkingen zijn, zoals verhoogd risico voor hart- en vaatziekten en bewegingsstoornissen. De bijwerkingen zijn vaak omkeerbaar na het afbouwen van het antipsychoticum. Maar dit lukt vaak niet. Ons onderzoek richt zich op de vraag waarom afbouwen zo moeilijk is voor veel mensen."

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.