Toon zoekbalkToon menu

Onduidelijke wachtlijsten ontnemen passende zorg verstandelijk beperkten 11/07/2017

Verstandelijke beperkte cliënten ontvangen niet altijd passende zorg. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

wachtlijst-verstandelijk-beperkten-onjuist-passende-zorg

Tip: Mocht jouw cliënt lang moeten wachten op zorg, dan kun je hem/haar adviseren om een aanvraag te doen bij het desbetreffende zorgkantoor.

Reden onderzoek

Aanzet voor het onderzoek van NZa is de onlangs gepubliceerde lijst van MEE NL. Op deze lijst staan verstandelijke beperkte cliënten die wachten op een geschikte plek in de instelling, maar de zorg die ze ontvangen blijkt niet altijd passend. De meeste cliënten blijken bij zorgkantoren niet als ‘wachtende’ geregistreerd te staan.

Persoonsgebonden budget

Een aantal wachtenden ontvingen een persoonsgebonden budget (PGB) en staan geregistreerd als ‘in zorg.’ Hierdoor werden ze onterecht genegeerd. Ook waren er cliënten die zorg ontvangen vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Ook zij stonden niet geregistreerd bij het zorgkantoor. NZa en MEE NL hebben de zorgkantoren hiervan op de hoogte gebracht en zij zullen de wachtenden verder helpen.

Zorgkantoren komen met verbeterplan

Met het verbeterplan moeten zorgkantoren de Wlz-cliënten in kaart brengen en voorzien van passende zorg. Naast onduidelijke wachtlijsten krijgen Wlz-cliënten met andere problemen te maken, namelijk:

  • Personeelstekort in de gehandicaptenzorg
  • Weinig beschikbare plaatsen voor moeilijk te plaatsen cliënten

De NZa, MEE NL, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Zorgbelang, Ieder(in), CCE en Zorgverzekeraars Nederland is het ministerie van Volksgezondheid zijn daarom een traject gestart om gezamenlijk een oplossing voor het probleem te vinden.

Bron: Nationale Zorggids

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.