Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Alternatievenbundel is vernieuwd 12/10/2020

Deze nieuwe uitgave van de Alternatievenbundel van Vilans geeft je inspiratie voor passende en vrijwillige zorg aan de hand van 85 alternatieven. Gebruik de bundel als een praktisch hulp- en inspiratiemiddel om de vrijheid in de zorg te vergroten.

De bundel sluit nu nog beter aan bij de uitgangspunten van de Wet zorg en dwang. Onder meer door veel aandacht te geven aan hoe je kan zoeken naar alternatieven die passen bij de leefwereld van de cliënt. 

Maatwerk

Wat zijn jouw ervaringen met de bundel? Of heb je misschien aanvullingen? Deel deze door ze te mailen naar wzd@vilans.nl.
Je vindt in deze bundel geen kant-en-klare oplossing voor cliënten. Het vinden van een alternatief voor onvrijwillige zorg is maatwerk. Je gaat op zoek naar de minst ingrijpende manier. Welke dat is, verschilt van mens tot mens. In deze nieuwe bundel gaan we niet uit van het onbegrepen gedrag dat de cliënt vertoont, maar kijk je naar wat je de cliënt gunt. Zo kun je in de inzetindex achterin de bundel zoeken op de reden waarom je een alternatief wil inzetten, bijvoorbeeld ‘ontspanning bevorderen’ of ‘valrisico verminderen’.

https://www.youtube.com/watch?v=IYDFXyoI0UY

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.