Toon zoekbalkToon menu

Kinderwens en ouderschap

VIPP-LD: Video behandeling voor ouders met verstandelijke beperkingen 25/10/2017

Op 10 oktober van dit jaar vond het Congres 'Ouderschap Wat Werkt?' plaats. Daarbij stond ouderschap en wat professionals daarin kunnen betekenen centraal.

Dansgroep No Roots Studios

Het praktijkcongres opende de dag met een optreden van dansgroep No Roots Studios uit Rotterdam. Op een lied van Trijntje Oosterhuis 'Ken je mij?' werd er aandacht gevraagd voor de benadering van ouders met een verstandelijke beperking. 

https://www.youtube.com/watch?v=hmKabfr2T0I

Dagvoorzitter Femke Halsema 

Dagvoorzitter Femke Halsema: 'Laten we het vooral niet als een ethisch probleem benaderen, maar als een praktisch probleem. Een kinderwens is universeel en het gaat er om een evenwicht te bereiken tussen het verlangen om kinderen te krijgen en kinderen te beschermen.'

Carlo Schuengel

Welke beschermende factoren staan centraal bij de ondersteunen van ouders met een LVB? Carlo Schuengel (hoogleraar orthopedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam) benadrukt dat het niet eenvoudig is. “Mensen met een verstandelijke beperking zijn soms minder sensitief, het sociaal aanpassingsvermogen is minder harmonieus en er is een groter risico op kindermishandeling. Daar staat tegenover dat opvoedingsvaardigheden leerbaar zijn.”

Femmie Juffer over VIPP-SD

Femmie Juffer (hoogleraar Rijksuniversiteit Leiden, afdeling gezinsstudies) geeft aan dat gehechtheid essentieel is. “Sensitiviteit, het zich kunnen verplaatsen in het perspectief van het kind en van daaruit het kind ondersteunen, is essentieel in de opvoeding en draagt bij aan een veilige gehechtheid van het kind. Daarnaast is sensitief disciplineren - het adequaat stellen van grenzen en regels - essentieel voor sensitief ouderschap.” Juffer ontwikkelde mede een programma VIPP-SD (Video-feedback Intervention to promote Positive Parenting for parents with Learning Difficulties), dat zich richt op de sensitiviteit van ouders en al bewezen effectief is voor ouders zonder beperking.

Wat werkt?

De opvoedinterventie is aangepast aan de leerstijl van ouders met een verstandelijke beperking door Marja Hodes. Hierdoor ging de opvoedstress voor de hele groep ouders omlaag. Daarnaast verbeterede de opvoedvaardigheden van ouders met een laag adaptief vermogen. De twee deelonderzoeken van Jos de Kimpe en Marieke Meppelder bevestigden het belang van het steunend netwerk als beschermfactor en de bereidheid van ouders om hulp te accepteren. Lees hier meer over de achtergrond van de onderzoeken.

Animatiefilm: Jij kunt het verschil maken!

Alle resultaten van het onderzoek 'Wat Werkt?' zijn vertaald naar de dagelijkse praktijk van de begeleider. Het filmpje maakt duidelijk waarom juist begeleiders het verschil kunnen maken.

https://www.youtube.com/watch?v=8-L5wlBRQ0E

Presentaties en workshops

Tijdens het congres zijn er verschillende presentaties en workshops gegeven. We zetten ze voor je op een rij:

  1. Ouderschap op afstand, wat ondersteunt de ouder in de praktijk? (PDF) Door: Yvonne Blesgraaf – Cordaan, Sandra & Jessica – ervaringsdeskundigen en Imp van Willigen – Coach.
  2. Kinderwens, Zwangerschap en Anticonceptie bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking. (PDF) Door: Rie-anne v Laarhoven - Trainer Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling, intervisor en supervisor.
  3. VIPP-LD: Video behandeling voor ouders met verstandelijke beperkingen. (PDF) Door: Marja Hodes - Klinisch psycholoog/orthopedagoog generalist/leidinggevende diagnostiek en behandelteam ASVZ en onderzoeker.
  4. HouVast (PDF) Door: Ilse Groenendaal ASVZ en Natasja Wiersema WSG.  
  5. In gesprek met “Een taal erbij.” (PDFDoor: Ans de Jong - Gedragsdeskundige/ Systeemtherapeut- en Janneke Looij – Gedragskundige - Amerpoort.
  6. Cultureel Sensitief Werken: “Beschermjassen.” (PDF) Door: Sharon Geering en Karin Zwikker  - Veilig Thuis Flevoland./ Bureau Beschermjassen 
  7. JouwZorg, shared decision making en JIM in JeugdzorgPlus. (PDF) Door: Ellis ter Beek - Horizon Jeugdzorg en Onderwijs.       
  8. Verstandelijke beperkte ouders: wat doet dat met een (normaal begaafd) kind. (PDF) Door: Jennie Prins en Susanne Kers  - Sienwerkgroep KVBO.

Meer weten: