Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Eerste leernetwerkbijeenkomst EMB in het vizier veelbelovend 23/11/2018

Op 21 november was het zo ver: de eerste leernetwerkbijeenkomst van EMB in het vizier. Hierin stond onder andere de lancering van de leidraad EMB in het vizier centraal. Verder gaan dit jaar 10 organisaties aan de slag met het vraagstuk: Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen?

We begonnen de bijeenkomst met een kennismaking met de vraag:
Neem allemaal een persoon met EMB in gedachte.
  • Wat kenmerkt deze persoon in drie steekwoorden?
  • Wat is zijn/haar belangrijkste droom en verlangen?
  • Wat zou het leernetwerk voor deze persoon kunnen betekenen? 

emb-bijeenkomst-leidraad-lancering-gewoon-bijzonder
De organisaties Amarant, Cello, Esdégé-Reigersdaal, de Marius Meijboom | Omega, Cordaan & Ons Tweede Thuis, Prinsenstichting, Sherpa, Siza, Syndion, de Twentse Zorgcentra en Zuidwester gaan aan de slag met hun vraagstuk. Hoe kun je mensen met EMB op een goede manier ondersteunen? 

Denk groot, maar doe klein

Elke organisatie heeft grote plannen. Toch is het goed om groot te denken, maar klein te doen. Zo kiest ieder één deelvraagstuk waar hij het komende jaar zijn aandacht op zal richten, onder begeleiding van de procesbegeleiders Maria Hornman en Thirza Tamboer. Maria gaf de deelnemers een passende metafoor mee: 

“Een leernetwerk met een binnen- en buitenkring vind je op onverwachte plekken. Zoals pal voor mijn voordeur. Steeds vaker vond ik bij mijn voordeur lege walnotendoppen. Bij mij in de buurt staat walnotenboom, dus hoe was dat mogelijk? Eksters ontdekten de walnoot als voedzaam, lekker hapje. Maar hoe kregen ze dat harde omhulsel kapot? Een ekstersnavel was hier niet op gemaakt. De noot van grote hoogte laten vallen zodat ie barst, dát was het idee. Tijdens het vliegen of vanuit een boom, was niet altijd succesvol. De noot was soms moeilijk terug te vinden of viel op een te zachte ondergrond. Met vallen en opstaan werd de techniek geperfectioneerd. Zo ontstond het idee dat vanaf de lantaarnpaal de noot gemakkelijk kapot viel én goed vindbaar was. De buitenkring van kauwen en kraaien wilde dit kunstje ook graag leren. Ze keken toe en leerden en oefenden mee. Met succes. Sinds kort zitten er ook kraaien en kauwen met een walnoot in hun bek boven op de lantaarnpaal. Zo zie je maar: met een goed leernetwerk valt bijna iedere noot te kraken!”
 
contractplaat-gewoon-bijzonder-embElke organisatie stelde zich even kort voor met het vraagstuk waar zij mee aan de slag gaan aan de hand van hun ingevulde contractplaat. 

Van elkaar leren

Tijdens de pauzes wisselde de aanwezigen al druk tips uit. De deelnemers leren van elkaar door ervaringen te delen tijdens verschillende bijeenkomsten die georganiseerd worden. Daarnaast gaan de organisaties ook bij elkaar op werkbezoek. Daarmee is deze bijeenkomst een aftrap van een veelbelovende periode waarin van elkaar leren centraal staat. 

Lancering leidraad EMB in het vizier

Tijdens de start van het leernetwerk werd ook de leidraad gepresenteerd. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan een mooie bundeling van bruikbare kennisproducten die je kunt gebruiken in de ondersteuning van mensen met EMB. 
leidraad-emb-vizier-rita-burgsteden-gewoon-bijzonder

Overzicht van kennisproducten

De leidraad EMB in het vizier geeft een overzicht van kennisproducten met betrekking tot de ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. 

Rita van Burgsteden (ontwikkelaar leidraad): “Ik word er blij van als informatie op tijd gevonden wordt door iedereen die ernaar op zoek is. Voor ouders die een kind krijgen met EMB is alles nieuw en anders. Ik hoop dat de leidraad hen op weg helpt in die nieuwe wereld. Dat geldt natuurlijk ook voor begeleiders, familie en buren, de arts of de leerkracht. Het doel is dat de leidraad het leven van de cliënt met EMB gaat verrijken. En wij de kennisproducten gaan inzetten in de praktijk, en daarmee de kennisproducten dichterbij de mensen met EMB brengen.”

emb-gewoon-bijzonder-leidraadVoor wie?

De leidraad is bedoeld voor directe begeleiders, ouders, stafmedewerkers, behandelverantwoordelijken, ondersteuners in de langdurige gehandicaptenzorg en alle anderen die betrokken zijn bij de ondersteuning van mensen met ernstige meervoudige beperkingen.

Ga naar de leidraad EMB in het vizier

Feedback

leidraad-emb-vizierDe deelnemende organisaties zullen, waar nodig, de komende tijd de leidraad gebruiken. Zij kijken ook hoe de leidraad aangevuld en verbeterd kan worden. De leidraad is namelijk nooit af! Sámen zorgen we ervoor dat de leidraad up to date blijft. Graag horen wij ook van jou wanneer er op- en aanmerkingen of aanvullingen zijn op de leidraad en/of de kennisproducten. Door samen kritisch te zijn kan de leidraad verder worden ontwikkeld. Wil jij je feedback met ons delen? Vul het formulier hier in

Prokkelweek

Marian Geling kwam langs en gaf een korte pitch over de prokkelweek. Dit leidde tot veel inspiratie. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. Prokkelen kan iedereen en het gebeurt ook al vaak. Om te laten zien hoe belangrijk en waardevol dat is, is er elk jaar een Prokkelweek. In 2019 is de Prokkelweek van maandag 3 t/m zaterdag 8 juni. Eén week als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Hier vind je meer informatie over de Prokkelweek.

Over EMB in het vizier

Het project ‘EMB in het Vizier’ is een onderdeel van Gewoon Bijzonder, een cocreatie tussen Kennisplein Gehandicaptensector en het platform EMG. We halen kennis op uit de praktijk, we bundelen dat en maken de informatie - met een leidraad - beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de zorg voor mensen met EMB.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.