Mensen met een verstandelijke beperking (VB) krijgen steeds vaker dementie, omdat ook zij steeds ouder worden. Goede dementiezorg aan mensen met VB betekent dat betrokkenen weten dat dementie voor kan komen, in verschillende vormen, met verschillende kenmerken en een verschillend beloop. Ook is het belangrijk dat dit op tijd opgemerkt wordt, zorgvuldige diagnostiek plaatsvindt en dat hierbij door verschillende disciplines wordt samengewerkt.
Programma ‘Samen kom je verder’ over dementie bij verstandelijke beperking

Het programma bestaat uit zes onderdelen:
- een landelijke campagne voeren
- naasten/familieleden toerusten zodat zij meer kennis hebben en beter kunnen samenwerken met zorgverleners
- toegepast wetenschappelijk onderzoek naar prevalentie en differentiaaldiagnostiek
- de bestaande richtlijn ‘dementie in beeld’ actualiseren en content voor onderwijs ontwikkelen
- proeftuinen binnen gehandicaptenzorgorganisaties inrichten
- een regionaal samenwerkingsverband opzetten
Lees meer over het programma op de projectpagina >
Kick-off bijeenkomst programma dementie

Op 10 september ging het programma officieel van start tijdens de kick-off bijeenkomst. De betrokken partijen maakte kennis met elkaar en ze gaan met veel energie aan de slag. Projectleider Marjolein Herps (Vilans): “We zien ernaar uit om een mooi, inspirerend en succesvol programma neer te zetten, waar we over drie jaar met trots op terug kunnen kijken.”
De betrokken partijen bestaan uit KansPlus, Hanzehogeschool, NGO, Philadelphia, Vilans en Zet en een academische adviescommissie bestaande uit het UMCG, VU, Erasmus MC en de Academische werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo).
Lees meer over ouderdom en beperking