Leidraad
De leidraad LVB en middelengebruik in het vizier geeft een overzicht van kennisproducten die je helpen bij het begeleiden van mensen met licht verstandelijke beperkingen in combinatie met verslavingen, zoals alcohol- en drugsgebruik.
Ga naar de leidraad
We richten ons daarbij ook op het belang van de onderlinge samenwerking tussen de LVB- en verslavingszorg. De komende tijd gaan verschillende organisaties uit de gehandicaptensector én verslavingszorg daarom samen aan de slag met dit vraagstuk.
Samenwerken en van elkaar leren
Tijdens de bijeenkomst maakten deelnemers van verschillende organisaties zoals ’s Heerenloo, Prisma, Siza, Novadic Kentron, Jellinek, Amsta, Unieke Thuiszorg en Trajectum, uit beide sectoren, kennis met elkaar en was er volop ruimte voor kennisuitwisseling rondom het thema
LVB en verslaving. Ook werd er gekeken naar de organisatie en invulling van het leernetwerk.
- Hoe zorg je ervoor dat kennis vastgehouden wordt?
- Hoe ga je om met de privé ruimtes van de cliënt?
- Wie of wat is al bezig met een rookbeleid in de organisatie?
Een greep uit de wensen die zijn verzameld. Daarmee is deze bijeenkomst een aftrap van een veelbelovende periode waarin het effect van samenwerking en van elkaar leren centraal staat.
Fase 2: wat gaan we doen?
De drie samenwerkingsgroepen kiezen allemaal een vraagstuk waar zij het komende jaar hun aandacht op richten. Zij krijgen daarbij begeleiding van procesbegeleiders Renate de Haan en
Tamara Streng. In de zogenaamde binnenring werken deze organisaties in de gehandicapten- én de verslavingszorg samen binnen een samenwerkingsgroep aan een vraagstuk waar ze in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Uiteindelijk zullen zij aan de hand daarvan een kennisproduct (door)ontwikkelen.
De deelnemers in de buitenring volgen actief wat de binnenring aan het doen is en denken met hen mee tijdens de leernetwerkbijeenkomsten. Op die manier kunnen zij ook leren van de ervaringen van de samenwerkingsgroepen in de binnenring. De leernetwerkbijeenkomsten hebben een lerend karakter waarbij de focus ligt op het delen van kennis en ervaringen.
Welke organisaties doen mee in de binnenring?
- Jellinek, Amsta en Cordaan
- Prisma, Novadic Kentron en Cello
- Cosis, Terwille en de VNN
De deelnemers stellen zich binnenkort middels een blog of vlog aan jullie voor op het Kennisplein Gehandicaptensector.
Ken jij de leidraad ‘LVB en middelengebruik’ al?
Tijdens de start van het leernetwerk werd ook de leidraad gepresenteerd. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan een mooie bundeling van bruikbare kennisproducten waarmee je mensen met een licht verstandelijke beperking en middelengebruik ondersteuning kan bieden.
Ben je benieuwd welke kennisproducten zijn opgenomen in de leidraad? Neem hier een kijkje.

Over ‘LVB in het vizier’
Met het project ‘LVB in het vizier’ hebben we als doel dat mensen met LVB en (problematisch) middelengebruik en/of vermoedens van een stoornis in het gebruik van middelen meer in het vizier komen. We halen kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken de informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken. Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.
Meer weten over dit onderwerp?
Onderstaande video belicht het effect van de onderlinge samenwerking en daarbij de noodzaak voor de samenwerking tussen de LVB- en verslavingszorg. Aan het woord: een psychiater, GZ psycholoog, begeleider en twee cliënten.
https://youtu.be/oE2a-Rwd1EQ"