
Nadat de Tweede Kamer eind november instemde, ging in december ook de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel van Staatssecretaris Klijnsma over het verplicht aanbieden van beschut werk en enkele andere aanpassingen in de Participatiewet. De wijzigingen zijn op 1 januari 2017 ingegaan.
Werken in een beschutte omgeving
Het voorstel wijzigt de Participatiewet en enkele andere wetten waarmee gemeenten verplicht worden 'beschut werk' aan te bieden aan 'personen van wie is vastgesteld dat zij alleen in een beschutte omgeving mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebben’. Klijnsma diende de wetswijziging in nadat onderzoek van de Inspectie SZW aantoonde dat het aantal aangeboden beschutte werkplekken ver achterbleef bij de geraamde aantallen. Een kwart van alle gemeenten bleek de voorziening helemaal niet beschikbaar te stellen.
Toegang tot regeling eenvoudiger
De wetswijzigingen maken het ook eenvoudiger om vast te stellen of iemand in aanmerking komt voor een 'beschutte werkplek'. Dit gebeurt door op de werkplek zelf te bekijken of iemand vanwege zijn of haar beperkingen niet in staat is het wettelijk minimum loon te verdienen. Vanuit gemeenten en werkgevers is aangedrongen op deze zogenoemde 'praktijkroute' die zij als minder omslachtig ervaren dan de beoordelingen door het UWV.
Alle wetswijzigingen vind je in het Overzicht vereenvoudigingen Participatiewet op de website van de VGN.
Bron: Gemeente.nu
Lees de serie 'Veranderingen in de zorg' die Mireille de Beer maakte over de gevolgen van de Wmo en de Participatiewet.