Toon zoekbalkToon menu

Ervaringsdeskundigheid

‘Wij verspreiden het inclusieve onderzoekvirus!’ 29/11/2019

In het project ‘De Krachten Gebundeld voor een Gezonde Leefstijl’ doen Kristel Vlot-Van Anrooij, Henk Jansen en Anneke van der Cruijsen samen onderzoek. Zij onderzoeken hoe gezond leven voor mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking ondersteund kan worden. Henk en Anneke zetten daarbij hun (ervarings)deskundigheid in. Zo geven zij stem aan mensen met een beperking in het onderzoek. Zij vertellen over hun ervaringen in het onderzoek en wat de samenwerking heeft opgeleverd. 

Gezamenlijke zoektocht 

‘In het begin wervaringsdeskundigen-gezonde-leefstijl-krachten-gebundeldas het wel even zoeken hoe we konden samenwerken’ vertelt Anneke. Maar al snel vonden ze hun plek binnen het onderzoek. Henk en Anneke weten door hun eigen levenservaringen heel goed wat belangrijk is in onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. Die kennis zetten ze in bij alle fases van het onderzoek.  

Onderzoek begrijpelijk maken 

‘We bereiden bijvoorbeeld het verzamelen van onderzoeksgegevens voor en denken mee over begrijpelijk taalgebruik. Zodat mensen met een verstandelijke beperking gemakkelijker kunnen meedoen aan een onderzoek. We zijn aanwezig tijdens bijeenkomsten, waardoor deelnemers zich sneller op hun gemak voelen. ervaringsdeskundigheid-samenwerken-gewoon-bijzonderWe kunnen hen ook ondersteunen bij wat ze willen zeggen. We duiden antwoorden in de analysefase en vertalen uitkomsten van onderzoek naar begrijpelijke taal. En we maken blogs en vlogs en geven presentaties over ons werk.’  

Meedoen vergemakkelijken 

gezonde-leefstijl-ervaringsdeskundigen-gewoon-bijzonderOm een concreet voorbeeld te noemen: Anneke en Henk zochten in het onderzoek naar begrijpelijke icoontjes voor dertien thema’s onder Mensen, Plekken en Voorwaarden (de onderdelen voor een gezonde leefomgeving). ‘En we dachten mee over het taalgebruik in de uitleg bij de icoontjes. Die icoontjes zijn daarna gebruikt in gesprekken met mensen met een verstandelijke beperking. Ze maakten het voor de deelnemers gemakkelijker om mee te doen aan het onderzoek, te vertellen wat in hun leefomgeving helpt bij gezond leven en om hun mening te geven.”  

Bekijk de thema’s in deze vlog of lees erover in de samenvatting in eenvoudige taal

In het onderzoek werden ook hulpmiddelen ontwikkeld die Anneke en Henk zelf hielpen bij het (samen)werken. Zoals een onderzoeksklok die laat zien bij welke stap van het onderzoek ze zijn. Anneke en Henk helpen ook binnen een deel van het onderzoek van Annelies, bijvoorbeeld met 'makkelijk te lezen samenvattingen'. 

Tevreden over de opbrengst 

Anneke en Henk zijn heel tevreden over de resultaten van hun inbreng. Bijvoorbeeld bij de omgevingsscan en een infographic met een overzicht van hulpbronnen die gezond leven kunnen ondersteunen. Maar ook bij het maken van een informatiefolder en een toestemmingsformulier voor het afnemen van interviews. 

Ook Kristel is tevreden ‘Het samenwerken met co-onderzoekers is intensief, maar heeft zeker meerwaarde. Het vraagt om aandacht en tijd, maar je kunt het onderzoek wel meer verdiepen en onderzoeksmethoden beter passend maken bij wat de doelgroep nodig heeft.  

ervaringsdeskundigheid-samenwerken-gewoon-bijzonderPersoonlijke winst 

‘Ik heb hard moeten vechten om hiermee aan de slag te kunnen. Als ik dat niet gedaan had, zat ik nog steeds alleen op de dagbesteding en verder niks. Onderzoeker en ervaringsdeskundige zijn, daardoor voel ik me een volwaardig mens,” aldus Anneke over het onderzoekswerk bij RadboudUMC in een interview met het AD.  

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.