
Vier methoden
In de gereedschapskist vind je vier simpele methoden. Deze kun je inzetten om mensen met een licht verstandelijke beperking een stem te geven en daarmee mee te laten praten over beleid en hulp. Zo kunnen zij hun ervaring en ideeën delen met beleidsmakers en professionals.
- Kwartetspel. Hierin komen bekende thema's (koken, administratie en veiligheid) aan bod. Uitkomsten van het gesprek kunnen gebruikt worden door beleidsmedewerkers en andere belangstellenden binnen de Gemeente.
- G-kracht politiek panel. Dit panel bestaat uit mensen met een beperking en is er om te praten met de Gemeente (winkeliers en taxivervoerders) over problemen die zij tegen komen in het dagelijks leven. Zo krijgen zij inspraak of het beleid vanuit de Gemeente goed werkt.
- Stamtafel. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen. Het is een plek om samen te wonen en met elkaar te praten. Beleidsmakers en professionals kunnen met deze buurtbewoners op een ongedwongen manier met elkaar in gesprek gaan.
- Persona's. Dit is een manier voor mensen met een beperking het gesprek aan te gaan met beleidsmakers zonder dat ze telkens hun eigen verhaal moeten vertellen. Hierdoor kunnen mensen met en beperking beleid toetsen en beïnvloeden.
Bekijk een filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=4Snduspm7GI
Pier de Boer-prijs
De gereedschapskist is tot stand gekomen dankzij de Pier de Boer-prijs 2015 van Stichting SPZ en dankzij de gemeente Amsterdam en Almere. Het thema van Pier de Boer-prijs 2015 was medezeggenschap en betrokkenheid van mensen met een verstandelijke beperking in het transitie- en transformatieproces, in het bijzonder op gemeentelijk niveau.
Bron: Movisie