Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Gereedschapskist 'Praat met mij' geeft stem aan mensen met een LVB 15/12/2017

Hoe ervaren mensen met een beperking hulp en ondersteuning in het dagelijks leven? Om dit te achterhalen moet je met hen in gesprek gaan. Maar hoe doe je dit? Hiervoor is de gereedschapskist 'Praat met mij' ontwikkeld.

movisie-praten-licht-verstandelijke-beperking-gereedschapskist-ondersteuning-tevreden-methoden

Vier methoden

In de gereedschapskist vind je vier simpele methoden. Deze kun je inzetten om mensen met een licht verstandelijke beperking een stem te geven en daarmee mee te laten praten over beleid en hulp. Zo kunnen zij hun ervaring en ideeën delen met beleidsmakers en professionals.

  1. Kwartetspel. Hierin komen bekende thema's (koken, administratie en veiligheid) aan bod. Uitkomsten van het gesprek kunnen gebruikt worden door beleidsmedewerkers en andere belangstellenden binnen de Gemeente.
  2. G-kracht politiek panel. Dit panel bestaat uit mensen met een beperking en is er om te praten met de Gemeente (winkeliers en taxivervoerders) over problemen die zij tegen komen in het dagelijks leven. Zo krijgen zij inspraak of het beleid vanuit de Gemeente goed werkt.
  3. Stamtafel. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen. Het is een plek om samen te wonen en met elkaar te praten. Beleidsmakers en professionals kunnen met deze buurtbewoners op een ongedwongen manier met elkaar in gesprek gaan.
  4. Persona's. Dit is een manier voor mensen met een beperking het gesprek aan te gaan met beleidsmakers zonder dat ze telkens hun eigen verhaal moeten vertellen. Hierdoor kunnen mensen met en beperking beleid toetsen en beïnvloeden.

Bekijk een filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=4Snduspm7GI

Pier de Boer-prijs

De gereedschapskist is tot stand gekomen dankzij de Pier de Boer-prijs 2015 van Stichting SPZ en dankzij de gemeente Amsterdam en Almere. Het thema van Pier de Boer-prijs 2015 was medezeggenschap en betrokkenheid van mensen met een verstandelijke beperking in het transitie- en transformatieproces, in het bijzonder op gemeentelijk niveau.

Bron: Movisie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.