Toon zoekbalkToon menu

Informele zorg

Marjet (17 jaar) vertelt over haar mantelzorgtaken 07/06/2019

Hoe is het om als jongere te zorgen voor een familielid? Welke impact ervaren zij op hun eigen leven? En hoe kun je daar als docent rekening mee houden? Marjet (17 jaar) zorgt voor haar broertje (15 jaar) met het syndroom van Down. Ze deelt haar ervaring als jonge mantelzorger in een filmpje. 

https://vimeo.com/339389210 

Veel onbegrip

Uitgelicht

Een studerende mantelzorger heeft naast zijn studie een bijbaan en moest gisteravond werken en daarna zijn broer met een beperking helpen. Hierdoor heeft hij een opdracht voor school niet af. Hoe zou jij reageren?
Vul de poll in
Op school merkte Marjet dat er veel onbegrip en vooroordelen bestaan over jonge mantelzorgers. Erwordt al snel gedacht dat je het heel zwaar hebt of dat het juist heel leuk is: “want mensen met down zijn toch altijd vrolijk?” Dat soort reacties werken alleen maar averechts omdat je je niet serieus genomen voelt. Terwijl het juist fijn kan zijn om even met iemand te praten. Dat lucht op.

Tip

Een tip aan docenten is om te luisteren naar de jongeren die hun verhaal willen delen. Stel open vragen en heb niet meteen een oordeel klaar. tip-mantelzorg

Me-We

Marjet doet ook mee aan het Europese project Me-We waarin onder andere Vilans en het SCP onderzoek doen naar ondersteuning voor jonge mantelzorgers. Samen met andere jongeren en zorgprofessionals geeft Marjet feedback op ideeën en voorbeelden voor ondersteuning. ‘Ik vind het belangrijk dat er in de toekomst betere hulpmogelijkheden zijn voor jonge mantelzorgers. En daarnaast is het fijn om met andere jonge mantelzorgers contact te hebben. Je kunt je verhaal delen met mensen die je goed begrijpen!’. 

Meer weten over de ondersteuning aan jonge mantelzorgers? Ga naar www.vilans.nl/me-we

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.