Toon zoekbalkToon menu

Cliënten doen mee in onderzoek

Meerwaarde inclusief onderzoek winnaar Ds. Visscherprijs 2020 29/10/2020

Het meenemen van de kennis en ervaring van mensen met een verstandelijke beperking zelf is een belangrijke toegevoegde waarde. Niet alleen voor het formuleren van de onderzoeksvraagstelling en onderzoeksopzet, maar ook daarna bij de communicatie en implementatie van onderzoeksresultaten.

Dr. Tessa Frankena heeft de dertiende ds. Visscherprijs gewonnen met haar proefschrift 'Optimising inclusive health research: where expectations and realities meet. Meaningful collaboration with people with intellectual disabilities.' 

Inclusief onderzoek en de meerwaarde

proefschrift Tessa FrankenaDe jury is van oordeel dat dit baanbrekende proefschrift heeft gezorgd voor meer duidelijkheid over wat inclusief onderzoek is en de meerwaarde daarvan. Tessa Frankena is samen met Anneke van der Cruijsen en Henk Jansen (als co-onderzoekers met een verstandelijke beperking) nagegaan wat hun bijdrage aan een onderzoekstraject kan zijn. En ze bekeek welke zaken een rol spelen om zo goed mogelijk in alle onderdelen samen te werken en te kunnen meedoen.

Het proefschrift van Tessa beperkt zich niet alleen tot mensen met een licht verstandelijke beperking, maar bevat ook een oproep voor het betrekken van mensen met een ernstige beperking plus hun naasten. Belangrijk is hen daarbij zodanig te ondersteunen dat er een juiste balans is tussen onderzoekskwaliteit en de kwaliteit van inclusieve methoden. Dit proefschrift is tegelijk ook een stimulans tot inclusief onderzoek bij andere doelgroepen, zoals bijvoorbeeld ouderen.

Over de ds. Visscherprijs

De prijs wordt samen met het NTZ (Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen) eenmaal in de twee jaar toegekend aan de schrijver van een uitermate waardevolle dissertatie in het belang van mensen met een verstandelijke beperking, verdedigd aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 10.000 en de twee andere winnaars krijgen elk € 3.000. Er waren dit keer zeventien inzendingen.

Meer informatie vind je op www.dsvisscherfonds.nl

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.