Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Praten mét elkaar in plaats van over elkaar 06/03/2019

Wordt er op de werkvloer gedacht vanuit de persoon met een beperking? En bij het maken van beleid? Het ministerie van VWS komt met verhalen van zorgverleners, ervaringsdeskundigen, beleidsmedewerkers en mantelzorgers. Het NAH-Kennisnetwerk, onderdeel van Gewoon Bijzonder, wordt hierin als praktijkvoorbeeld genoemd.

rapport-vws-kennisnetwerk-nahMensen met een beperking vanaf het begin betrekken bij het maken van beleid. Dat is een eerste stap naar betere zorg op de werkvloer. Je weet dan namelijk hoe een leven met beperkingen eruit ziet, wat deze mensen nodig hebben en waar zij hulp kunnen gebruiken.

 

Download de verhalenbundel

Mooie voorbeelden 

Erik Gerritsen

‘De zorg past niet precies, is soms moeilijk te verkrijgen of komt door allerlei structuren en procedures niet waar deze nodig is.’
Er zijn steeds meer inspirerende voorbeelden, waarin onderzoekers samen werken met ervaringsdeskundigen. Bovendien maakt de cliënt vaker eigen keuzes met behulp van een begeleider. Volgens Erik Gerritsen (Secretaris-Generaal) zijn er nog veel verbeteringen mogelijk.

Kitty Jurrius

‘Het is echt samenwerken mét elkaar om uiteindelijk te komen tot een inclusieve samenleving waar iedereen, zonder uitzondering, kan deelnemen aan alle maatschappelijke activiteiten die er zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit kan.'
Kitty Jurrius (Associate Lector NA(H)-zorg op maat bij Windesheim Flevoland en coördinator van het NAH-Kennisnetwerk) en Anita Govaers (co-onderzoeker bij het NAH-Kennisnetwerk) vertellen in de publicatie dat weinig mensen kennis hebben van de niet-zichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Ze weten bijvoorbeeld niet wat het effect is op hun dagelijkse leven.

Informatie delen over niet-aangeboren hersenletsel

Het delen van informatie over niet-aangeboren hersenletsel heeft een aantal voordelen voor mensen met NAH:
  • hij/zij ontvangt op tijd de juiste zorg (door herkenning);
  • hij/zij is door vroegtijdige zorg sneller weer actief in de samenleving (onderwijs, werk en vrije tijd);
  • projectleiders gebruiken hun ervaringskennis en daardoor beslissingen op maat.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.