Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Netwerk 'Sensatie van een goed leven' start de ontwikkeling van het eindproduct 26/06/2019

In het 4-jarig onderzoeksproject 'De Sensatie van een Goed Leven' wordt in een breed netwerk van ervaringsdeskundigen, professionals en onderzoekers een praktische aanpak voor een betere prikkelbalans voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking ontwikkeld. Het project zit na kennis verzamelen en doelen vaststellen van de aanpak, nu in de fase van ontwikkeling.

sensatie-goed-leven-gewoon-bijzonderDe aanpak die de onderzoekers ontwikkelen richt zich op begeleiders, ouders, leerkrachten en mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Voorwaarden zijn dat het voor zichzelf moet spreken, gratis beschikbaar komt en een stevige basis heeft vanuit bestaande kennis. Belangrijke doelen en bijbehorende strategieën zijn, zo blijkt uit het onderzoek tot nu toe:
  1. Kennis bundelen en makkelijk beschikbaar stellen (op een platform online maar ook in ‘real life’).
  2. Duidelijke en begrijpelijke communicatie over het onderwerp (met een eenduidige beeldtaal).
  3. Individuele prikkelverwerking in kaart brengen per zintuig (met een gereedschap ‘in kaart’).
  4. Een individuele passende aanpak om prikkelverwerkingsproblemen te voorkomen en aan te pakken (met een gereedschap ‘aanpak’).
  5. Optimale communicatie/overdracht tussen alle betrokken partijen (met een gereedschap ‘communicatie’).
  6. Leren van ervaringsverhalen (gereedschap ‘ervaringsverhalen’).

Bekijk een filmpje

In dit filmpje vertelt projectleider Jeanet Landsman waar de onderzoekers na 2,5 jaar staan in de ontwikkeling van het eindproduct en hoe de zes punten (zie hierboven) met elkaar samenhangen.

https://youtu.be/Y-1NRjKvyzs

Een knipoog naar de toekomst

Het netwerk 'Sensatie van een Goed Leven' verzend een eigen nieuwsbrief. Ben je nieuwsgierig naar het laatste nieuws?
Download de nieuwsbrief
Het eindproduct wordt het komende jaar samen met de gebruikers ontwikkeld, waaronder begeleiders. Na een evaluatiefase volgend jaar, komt het eindproduct beschikbaar voor iedereen die werkt/leeft met mensen met autisme en een verstandelijke beperking en beter wil inspelen op prikkelverwerking. Het platform zal naar verwachting al eerder algemeen beschikbaar komen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.