Ons onderzoeksproject over prikkelverwerking bij autisme en een verstandelijke beperking is een vorm van participatief actie onderzoek. Kern van ons project is een breed netwerk van 15 ervaringsdeskundigen en ruim 30 organisaties die hun vragen, kennis en ervaring over dit onderwerp delen en inzetten voor de ontwikkeling van een methodiek, met als doel een ‘goed leven’ voor deze doelgroep.
Onze bijzondere manier van werken levert veel op
Via dit netwerk wordt de kennis en ervaring van mensen met autisme en een verstandelijke beperking zelf, ouders, begeleiders, leerkrachten en (para)medici verbonden met de wetenschappelijke kennis uit de orthopedagogische, neurobiologische en psychosociale wetenschappen. Tijdens een bijeenkomst van de netwerken van gewoon Bijzonder maakten we deze schematische tekening van ons project:

Mooie inzichten
We zijn nu een half jaar bezig en onze bijzondere manier van werken heeft al veel mooie en relevante inzichten opgeleverd. Er is voor, tijdens en na de eerste twee netwerkbijeenkomsten kennis verzameld vanuit alle denkbare perspectieven rondom dit thema (lees meer) en ondertussen wordt door de onderzoekers hard gewerkt aan het verzamelen van de aanvullende wetenschappelijke kennis. Lees hier het interview met Marieke en Andrea.
Grote impact
Heel erg mooi om te zien is hoe groot de impact van de creatieve en persoonlijke inbreng van onze ervaringsdeskundige co-onderzoekers kan zijn. Zo zijn er aanvragen binnengekomen om het filmpje van Marianne Geboers en het overprikkelingsschema van Karin Berman voor scholingsdoeleinden te gebruiken en is Marianne gevraagd zelf haar verhaal in trainingen te komen vertellen. Geweldig dat de verzamelde kennis nu al verder wordt gedeeld!
Netwerkbijeenkomst 3 november
We zien dan ook uit naar onze volgende netwerkbijeenkomst op 3 november, waar we met elkaar aan de slag gaan met (een aanzet voor) de methodiek. We zoeken naar elementen voor een prototype eindproduct, waarvoor een eigen aanpak (‘do design thinking’) wordt geïntroduceerd.

We zijn heel tevreden en blij met de resultaten van dit eerste half jaar en kijken uit naar de volgende bijeenkomsten.
Sensatie van een Goed Leven: Gewoon Bijzonder
Jeanet Landsman is projectleider van het netwerk 'Sensatie van een Goed Leven.' Lees hier een interview met Jeanet Landsman.