Toon zoekbalkToon menu

Kinderwens en ouderschap

Videointerventie voor ouders met een beperking wordt verder ontwikkeld 14/02/2017

Een belangrijke dag voor ouders met een verstandelijke beperking en hun kinderen: 8 februari 2017. Het ging over hen op een mini-conferentie en daarna bij de openbare verdediging van het proefschrift van Marja Hodes over het effect van ondersteuning van ouders met een verstandelijke beperking.

Marja Hodes onderzoek LVB interventie

Eén van de bemoedigende conclusies uit het promotieonderzoek van GZ- en klinisch psycholoog Marja Hodes aan de Vrije Universiteit Amsterdam is dat ouders met een verstandelijke beperking baat hebben bij video-opvoedondersteuning VIPP-LD. Dit zijn de ouders met een laag sociaal aanpassingsvermogen. 

Wat werkt voor ouders?

Hodes werkte 8 jaar intensief aan haar onderzoek dat ze deed in het consortium ‘Wat Werkt voor ouders met verstandelijke beperkingen?’ waarin ook 10 verschillende zorgaanbieders deelnamen, zoals ASVZ,  de werkgever van Hodes.

Voor de totale onderzoeksgroep van ouders met hun kinderen (leeftijd 1-7 jaar) is geen verbetering te zien na het inzetten van de interventie. Daarbij gaat het om sensitiviteit en harmonie in de interactie. Maar voor het deel ouders met een laag sociaal aanpassingsvermogen dus wel. De opvoedinterventie zorgde binnen de gehele groep ouders wél voor een daling van de opvoedstress, ongeacht het niveau van functioneren.

Videointerventie opvoeden

Het principe van VIPP-SD is simpel: je filmt opvoedsituaties en kijkt deze samen met de ouders terug. Hierdoor leren ouders om het perspectief van het kind te zien, ontwikkelen zij meer empathie en dat maakt hen sensitiever.

Er waren aanpassingen nodig om de interventie geschikt te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo is er meer herhaling ingebouwd en meer tijd voor het aanleren en begrijpen van complexe cognitieve vaardigheden. Ook werd gewerkt met concrete opvoedproblemen die de ouders zelf aangaven en een 'ontdekboek' met foto’s als visuele reminder.

Vervolg

De resultaten zijn niet zo duidelijk dat ze meteen kant en klare antwoorden voor de praktijk opleveren. Het werkgezelschap Kinderwens en Ouderschap organiseert op 10 oktober 2017 een conferentie om het daarover te hebben. Een kenniskring van het werkgezelschap gaat dat voorbereiden.

Bron: de VGN

Lees meer over ondersteuning van ouders

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.