Toon zoekbalkToon menu

Probleemgedrag

Promotieonderzoek over relatiegericht werken 25/01/2017

Wanneer je als begeleider te maken krijgt met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek bij mensen met een verstandelijke beperking, dan kan dat een grote uitdaging zijn voor je relatie met deze mensen.

Onderzoek relatie

Dat heeft alles te maken met je bejegening. Tegelijkertijd is juist deze relatie in de dagelijkse interactie een van de belangrijkste factoren in een werkzame behandeling. Arno Willems deed hier onderzoek naar.

Proefschrift relatie bij moeilijk verstaanbaar gedrag

Dr. Arno Willems (GZ psycholoog bij MFCG-Limburg, Koraal Groep en CCE consulent) deed onderzoek naar de professionele relatie van begeleiders met mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Op 11 november 2016 promoveerde hij aan de Tilburg University op een proefschrift over dit onderwerp. Arno Willems heeft het onderzoek opgezet en uitgevoerd met (co)promotoren prof. dr. Petri Embregts, prof. dr. Anna Bosman en dr. Lex Hendriks.

Meetinstrument interactie

Het eerste doel van het promotieonderzoek was het ontwikkelen, valideren en repliceren van een meetinstrument om de interactie tussen begeleiders en een cliënt met probleemgedrag in beeld te brengen vanuit het perspectief van de begeleider (Schaal voor Interactief Gedrag van Begeleiders).

Deze SIG-B meet in 30 korte vragen hoe sturend-controlerend, vriendelijk, negatief en steunzoekend de begeleider zichzelf vindt naar een eigen cliënt toe. Als je dit samen met een heel team doet, geeft dit veel inzicht in waarom de interacties goed en minder goed lopen, gebaseerd op de interactie-modellen van Leary en Benjamin.

Bejegening

Het tweede doel was om in kaart te brengen welke factoren bij begeleiders en bij cliënten een belangrijke rol spelen in die interactie. Hieruit bleek vooral dat emoties, basis-attitude, zelfverzekerdheid en zelfreflectie van begeleiders een grote invloed hadden op hun bejegening.

Interactie met cliënten

Het derde doel was om op basis van video's zicht te krijgen op de interactie-dynamiek tussen begeleiders en een cliënt met probleemgedrag. Hierin werd duidelijk dat begeleiders goed moeten blijven letten op hoe ze binnen 10 seconden reageren op de cliënt. Maar nog belangrijker was dat begeleiders met hun eigen type bejegening de toon kunnen zetten voor de interactie op de langere duur.

De mate van dominantie en vriendelijkheid van begeleiders kan zelfs tot drie kwartier later nog bepalen hoe vriendelijk of dominant de cliënt reageert. Aan de hand van deze uitkomsten wordt een algemene training, team-coaching op maat en coaching-on-the-job voor begeleiders ontwikkeld, speciaal gericht op de interactie met deze cliënten.

Bron: Tilburg University

Lees meer over het onderzoek

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.