
Signalen van mogelijke dementie
Sneller geïrriteerd zijn, of ineens niet meer naar vaste activiteiten willen, zich steeds meer terugtrekken, passiever worden, of steeds vaker moeite hebben met ADL-taken. Dit zijn voorbeelden van gedragingen die kunnen wijzen op (beginnende) dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Zie of herken jij deze signalen ook in de praktijk?
Lees alles over de campagne en ga aan de slag
Waarom deze campagne?
Wij willen iedereen die in contact staat met iemand met een verstandelijke beperking laten zien dat dementie voor kan komen. Dat doen we met deze campagne. Het doel is dat iedereen die er mee te maken heeft dementie beter signaleert en makkelijker bespreekt. Op de campagnesite staan allerlei vrij te gebruiken middelen waarmee je zelf meer bekendheid geeft aan dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Download en gebruik ze!
Naar de campagnesite
Verkeerde diagnose
Het herkennen van dementie is bij mensen met een verstandelijke beperking niet eenvoudig. Begeleiders, gedragsdeskundigen of naasten verklaren het veranderende, moeilijke of opvallende gedrag bijvoorbeeld verkeerd en denken onterecht dat het hoort bij iets anders, zoals een depressie, drukte, of een spannende gebeurtenis. Maar het gebeurt ook dat zij gedrag te snel en onterecht toeschrijven aan dementie, terwijl er een heel andere oorzaak is, bijvoorbeeld een niet goed werkende schildklier.
Onze ambitie
Om de best passende ondersteuning te bieden, is het nodig dat zorgverleners zorgvuldig en onderbouwd vaststellen wat er aan de hand is. Gaat het om dementie of om iets anders? Verschillende organisaties werken samen aan het verbeteren van het signaleren en diagnosticeren van (mogelijke) dementie. Dit is waar zij de komende jaren aan werken:
- zorgen voor meer besef dat dementie voorkomt bij mensen met een verstandelijke beperking;
- vergroten van kennis en vaardigheden over de signalen die kunnen wijzen op dementie, het vaststellen van dementie en het daarin samenwerken met alle betrokkenen;
- meer aandacht voor signaleren en diagnosticeren van (mogelijke) dementie binnen zorgorganisaties en in regionale netwerken;
- deze kennis toepassen in de praktijk.
6 projecten
Om deze doelstellingen te realiseren zijn er zes deelprojecten:
Je vindt er alles over op de zes projectpagina's die je links op deze pagina vindt. Hou deze pagina in de gaten voor de resultaten vanuit de programma’s.
Meer informatie
Wil je meer weten over het samenwerkingsverband (H)erken jij dementie? Neem dan contact op met een van de programmaleiders: Marjolein Herps of Elke Weidner.