Toon zoekbalkToon menu

Kinderwens en ouderschap

eHealth: ook van waarde in de begeleiding van ouders met een lichte verstandelijke beperking

In 2018 organiseerde het Werkgezelschap Ouderschap & Kinderwens twee themabijeenkomsten. De eerste bijeenkomst vond plaats op 25 april 2018. Tijdens deze bijeenkomst konden begeleiders, teamleiders en orthopedagogen horen en ervaren welke mogelijkheden eHealth biedt in de zorg voor gezinnen waar ouders een verstandelijke beperking hebben. 

ouderschap-kinderwens-zorg-gezinnen-lvb-licht-verstandelijke-beperking

Welkom en introductie 

ouderschap-kinderwens-thembijeenkomst-verstandelijke-beperking

“Je gaat pas geloven in technische oplossingen als je het gezien en uitgeprobeerd hebt en zelf het gevoel krijgt dat het werkt!”

Mark Vervuurt, projectleider eHealth bij ASVZ, opent de themabijeenkomst met een demonstratie van de Pipmeter, een klein apparaatje dat je tussen duim en wijsvinger neemt en ter plekke je stressniveau meet. Via een iPad of mobiel wordt gedurende een vooraf ingestelde tijd het stressniveau in beeld gebracht. Mark's stressniveau gaat, voor iedereen zichtbaar, op en neer tijdens zijn presentatie. Hij zegt dit wel te herkennen van zichzelf, heeft altijd wel wat spanning tijdens een presentatie. Niets verontrustends aan. 

Stress meten

De Pipmeter is één van de vele mogelijkheden om gebruik te maken van technische hulpmiddelen in deouderschap-kinderwens-thembijeenkomst-verstandelijke-beperking-stress-pipmeter dagelijkse praktijk van de zorg. Voordeel van de Pipmeter is dat die niet zichtbare spanning en ontspanning zichtbaar en bespreekbaar maakt. Zo gebruikte Mark de Pipmeter eens tijdens een Virtual Reality busrit om samen met een cliënt uit te vinden wat hem op welk moment de meeste stress bezorgde tijdens de rit.

ouderschap-kinderwens-thembijeenkomst-verstandelijke-beperking-marja-hodes
 Marja Hodes als proefpersoon bij de demonstratie van de pipmeter

Gametechnieken

ouderschap-kinderwens-thembijeenkomst-verstandelijke-beperking-gametechniekenGametechnieken zijn een ander middel om stress en ontspanning zichtbaar te maken. Zo wordt de Pipmeter ook toegepast in een drakenrace, waarbij iedere speler zijn eigen kleur draak heeft. Hoe relaxter de speler, hoe hoger zijn draak komt. De draak wordt daardoor sneller en komt verder. Om te winnen is het dus de kunst relaxter te zijn dan je tegenstander. De game demonstreert dat een speler kan oefenen om te relaxen. Dit kan helpen om een gespannen sfeer tussen ouder en kind te verminderen. Een race duurt minder dan 2 minuten.

ouderschap-kinderwens-thembijeenkomst-verstandelijke-beperking-gametechnieken
                                            Foto van dia-presentatie van de game

Serious game Jij & ik

In het computerspel ‘Jij & ik’ neemt hoofdrolspeler Mo je mee op reis. Hij reist naar zijn goede vriendin Emily die naar Amerika is verhuisd. Tijdens zijn reis ontmoet Mo verschillende mensen. Aan de hand van filmpjes, vragen en spelletjes leert de speler om beter te mentaliseren (gevoelens en gedachten van hem/haarzelf en van anderen beter begrijpen). Dit spel kan daarmee het begrip tussen ouders en kinderen bevorderen.

Nieuwsgierigheid, verwonderen en uitproberen

Dat zijn volgens Mark de belangrijkste voorwaarden om eHealthoplossingen te kunnen omarmen. Hij toont een filmpje dat dit prachtig illustreert: The Drifter, een zwevend betonblok. Je vraagt je doorlopend af: hoe kan dit?

https://www.youtube.com/watch?v=9ABK5uEWAHg

'Technologie is geen doel op zich' 

De inzet van technische toepassingen in de zorg kan bijdragen aan het welzijn van mensen en aan verbetering van begeleiding en behandeling. Dat geldt ook voor ouders met een verstandelijke beperking. Sommige toepassingen blijken andere vaardigheden en emoties aan te spreken. Andere voordelen zijn:

 • Betere generalisatie overdracht en het lezen van informatie wordt gemakkelijker. Cliënten (waaronder ouders met VB) en andere betrokkenen kunnen online gemakkelijk informatie over begeleiding en/of behandeling delen.
 • Mobiliteit is minder een issue: denk aan hulpverlening op afstand via beeldzorg. Voor ouders met een VB verlaagt dit soms de drempel om hulp in te schakelen, omdat het minder direct is.
 • Vergroten van het ‘zelf doen’ door gemakkelijk uit te voeren opdrachten en games.
 • Gebruiksvriendelijk en aansluitend bij huidige veelgebruikte apparatuur als smartphone, tablet of PC (al blijft het techniek en zijn ‘bugs’ altijd mogelijk!).
 • Gemakkelijkere monitoring online.
 • Meerdere poorten voor begeleiding/behandeling: face to face/online/indirect in games of opdrachten; dit verlaagt de drempel.

Wat is nodig?digicontact-ouderschap-kinderwens-thembijeenkomst-verstandelijke-beperking

 • Inbedding in de visie: weten wat je wilt!
 • De gebruiker is leidend voor een toepassing.
 • Digitale inclusie van hulpvragers én medewerkers.
 • Ruimte om uit te proberen.
 • Samenwerking met gebruikers, leveranciers en ontwikkelaars van begin tot eind.

Inspiratiesessie-carroussel

Na de opening door Mark konden de deelnemers zich in 4 x 20 minuten laten informeren over:

Blik op de toekomst

“Gaan robots onze kinderen opvoeden? Ze geven het goede voorbeeld, herhalen hun vraag net zolang als nodig is en hebben eindeloos geduld!”

Mark vraagt de deelnemers wat zij uit deze bijeenkomst gehaald hebben voor ouders met LVB.

lvb-ouderschap-kinderwens-thembijeenkomst-verstandelijke-beperking
Waar het feitelijk om draait = Wat willen wij, wat wil ik en wat willen mijn cliënten (ouders en kinderen)? Dat is wat je goed in beeld moet hebben en waarin je sterk moet staan in het contact met leveranciers. Uiteindelijk moet je het samen doen. De gezamenlijk beweging richting ouder en kind moet zijn:

“Alle techniek is een hulpmiddel; probeer het uit, houd het niet voor jezelf, deel en bundel de krachten!
 En...
 Houd altijd de privacy in de gaten en focus bij het gebruik van eHealth
 maximaal op de veiligheid van de kinderen!"

 
lunch-ouderschap-kinderwens-thembijeenkomst-verstandelijke-beperking

    
                                     


Lees meer over het thema Ouderschap en Kinderwens

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.