Toon zoekbalkToon menu

Palliatieve zorg

Advance care planning

Advance care planning stelt mensen in staat om doelen en voorkeuren te formuleren voor toekomstige medische behandelingen en zorg, deze doelen en voorkeuren te bespreken met familie en zorgverleners, en om eventuele voorkeuren vast te leggen en indien nodig te herzien.

Lees meer over de behandelmethode Advance care planning

Ga naar de website van Koraal over Advance care planning


Casus

Meneer Baumeister is plotseling heel erg ziek geworden. Er is geen genezing mogelijk. Zijn vader wil dat alles op alles wordt gezet om hem zo lang mogelijk in leven te houden. Zijn zus wil hem een lijdensweg besparen en wenst geen ingrijpende behandelingen meer voor haar broer. Meneer kan het zelf niet aangeven. "Hoe kunnen we met en voor cliënten een plan maken voor wanneer zij terminaal ziek zijn?​"

Doelgroepen en thema's

Doelgroep
Thema's  
  • Emotioneel welbevinden
  • Lichamelijk welbevinden
  • Zelfbepaling
  • Rechten
  • Interpersoonlijke relaties
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Research based. Kennis op basis van onderzoek.

Beoordeling:

Advance care planning wordt in de zorg de laatste jaren veel toegepast en wordt gewaardeerd. Uit onderzoek bleek dat naast betrokken cliënten en artsen, ook verwanten en begeleiders een bijzondere en belangrijke rol hebben bij Advance care planning. Het is proactieve benadering, waardoor begeleiders minder te maken krijgen met onvoorziene situaties. De cliënt krijg ook meer eigen regie, wat de kwaliteit van leven ten goede komt. Bron: The process of end-of-life decisions regarding people with intellectual disabilities. 


Deze tool is onderdeel van
Leidraad Oud en Gelukkig.
Ga naar de leidraad
Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.