Toon zoekbalkToon menu

Palliatieve zorg

Werkboek 'Wat wil ik? Als ik niet meer beter word..'

Praten over het levenseinde is niet vanzelfsprekend, zeker niet bij mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden vaak beschermd tegen moeilijke gespreksonderwerpen.

Met de NIVEL-handreiking 'Wat als ik niet meer beter word?' wordt het makkelijker het gesprek aan te gaan.

Palliatief werkboek

palliatieve-zorg-werkboek-begeleider-verstandelijke-beperkingWerken met 'Wat wil ik? Als ik niet meer beter word'

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen zelf met het boek aan de slag, of samen met begeleiders of familie. Het werkboek bevat 8 hoofdstukken van elk een paar pagina’s. Elk hoofdstuk behandelt in eenvoudige taal en in een grote letter. En met pictogrammen en citaten.

Het boek gaat over thema’s als: de dokter, de woonplek, leuke dingen doen, samen zijn en samen praten. Naast de al bestaande ‘wensenboekjes’ voor wensen rondom de uitvaart, geeft dit boek van het NIVEL een brede basis om de laatste levensfase te bespreken met mensen met een verstandelijke beperking.

Ontwikkeld met groepsgesprekken

Het boek is gemaakt op basis van groepsgesprekken met 33 mensen met een licht verstandelijke beperking. Aan de hand van een beeldverhaal over Anne, een vrouw die ongeneeslijk ziek is, zijn vragen gesteld over wat mensen allemaal kunnen doen om goed voor Anne te zorgen. Tijdens een tweede bijeenkomst mochten deelnemers stemmen voor het beste idee. Tijdens de ontwikkeling van het boek zijn de teksten nog een keer voorgelegd aan andere mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer over palliatieve zorg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.