Toon zoekbalkToon menu

Probleemgedrag

Promotieonderzoek over gedragsproblemen EVB en EMB

Dit promotieonderzoek van Petra Poppes (RUG) gaat over gedragsproblemen bij mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Gedragsproblemen komen veel voor bij kinderen en volwassenen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EVMB), blijkt uit het promotieonderzoek van Petra Poppes, GZ psycholoog en onderzoeker.

embHet gaat om verschillende uitingsvormen: zelfverwondend gedrag, stereotype gedrag, teruggetrokken gedrag en agressief/destructief gedrag. Veel van deze typen gedragingen komen dagelijks of zelfs elk uur voor. Opvallend is dat begeleiders ervan uitgaan dat deze gedragingen geen grote gevolgen hebben voor kinderen en volwassenen met EVMB.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het gedrag gezien wordt als deel van de persoon, het gedrag is bij iemand gaan ‘horen’ of  is in gedachten deel geworden van de beperking. Wil je meer weten over dit promotieonderzoek? Lees het bericht op de website van RUG of bekijk dit filmpje:

https://youtu.be/MYJPjlbBfJc


Casus

Melanie is in zichzelf gekeerd, is dit probleemgedrag of is ze moe? Krijgt ze te weinig te doen of wil ze niet in contact zijn? heeft ze pijn of heeft ze iets naars meegemaakt? De betekenis van gedrag helpt ons om op de juiste wijze aan te sluiten. Welke aanbevelingen kan Petra Poppes doen naar aanleiding van haar promotie-onderzoek naar probleemgedrag en hoe ermee om te gaan?

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • materieel welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool 

Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.

Beoordeling:

Petra Poppes is gepromoveerd op het onderwerp probleemgedrag en heeft veelvuldig onderzoek gedaan. Bron: 's Heeren Loo.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.