Toon zoekbalkToon menu

Probleemgedrag

Praktisch boek over mentaliseren bij probleemgedrag

Mentaliseren blijkt goed te werken bij cliënten met een verstoorde gehechtheid. Boek ‘Mentaliseren kan je leren’ staat vol voorbeelden en praktische tips. Hiermee kun je ontdekken waar het probleem zit bij je cliënt en hoe je je het beste kunt opstellen.

Mentaliseren kun je lerenHet boek is geschreven door gedragsdeskundigen Francien Dekker-Van der Sande en Paula Sterkenburg.

Inhoud boek

De auteurs leggen uit wat mentaliseren inhoudt en welke basishouding je ervoor nodig hebt. En ze maken duidelijk wat mentaliseren oplevert voor je cliënt, voor jou en voor jullie relatie.

Bij elk onderdeel staan praktijkvoorbeelden en vragen waarmee je kunt bedenken of bespreken hoe dat in je eigen praktijk gaat. Ook bevat het boek een praktische beschrijving van interventies om het vermogen om te mentaliseren te vergroten.

Waarom dit boek?

Francien Dekker: “Om sensitief te kunnen omgaan met de emoties van een cliënt, moet je je eigen emoties snappen en zelf rustig zijn. Cliënten met een verstoorde gehechtheid kunnen je makkelijk uit je mentaliseerstand halen doordat ze je afwijzen of in elk geval contact afwijzen."

"In het boek staat veel herkenbaars. En je krijgt het nog beter in de vingers als je samen met de gedragsdeskundige steeds een vertaling maakt naar jouw specifieke situatie.”

Wat kunnen begeleiders met dit boek?

“Over mentaliseren bestaan al theoretische boeken voor psychiaters en psychotherapeuten. Wij wilden een praktisch boek schrijven voor mensen in de praktijk. Het is toegespitst op begeleiders van cliënten met een visuele of een verstandelijke beperking."

Wat is mentaliseren?

Mentaliseren helpt om te weten wat er in jezelf omgaat, om je emoties onder controle te houden en om die te delen met je omgeving. Alle gedrag wordt immers bepaald door ‘iets van binnen’: gedachten, gevoelens, wensen, bedoelingen.

Bij mentaliseren ga je na wat je zelf voelt, wenst en denkt en ook wat je cliënt zou kunnen voelen, wensen en denken. Zo zijn misverstanden uit de weg te ruimen en escalaties te voorkomen. Je snapt waar het mee te maken heeft dat je cliënt zich op een bepaalde manier gedraagt en dat jij er zo op reageert. En je helpt de cliënt om emoties onder woorden te brengen door sensitief te spiegelen.

De theorie over mentaliseren is o.a. gebaseerd op de gehechtheidstheorie. Kinderen die goed gehecht zijn, maken zich het mentaliseren eigenlijk vanzelf eigen. Met een verstandelijke beperking is het lastiger om die communicatievaardigheid te leren.

Inkijkexemplaar

Francien Dekker-Van der Sande en Paula Sterkenburg: Mentaliseren kan je leren. Introductie in Mentaliseren Bevorderende Begeleiding (MBB), Doorn 2015 (Bartiméus -reeks).

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.