Toon zoekbalkToon menu

Samenwerken met familie

Familie is voor iemand met een beperking vaak heel belangrijk. Meestal hebben ze voor de cliënt gezorgd toen hij klein was. Het zijn de ouders, zussen, broers, neven of nichten.

Naasten kennen de cliënt erg goed en nemen vaak een grote rol in bij de ondersteuning. Familie is een leven lang betrokken en brengt unieke ervaring en kennis mee. Een goede samenwerking tussen zorgpersoneel en naasten is daarom erg belangrijk. Maar hoe doe je dat? 

De driehoek cliënt, professional, familie

Als professional vorm je een driehoek met de cliënt en de familie. In de driehoek gaat het om verbinding. Dat vereist vertrouwen en respect, maar ook het innemen van je positie als professional. Het is belangrijk dat de zijden van de driehoek gelijk zijn. Elke zijde, cliënt, professional en familie, heeft een gelijkwaardige inbreng in de zorg en begeleiding. 

Familie in kaart

Verschillende tools waarmee je het familienetwerk in kaart kunt brengen.
Ga naar de tools

Familie betrekken bij de zorg: waar let je op?

Karin van Rijn is opleidingsfunctionaris bij ASVZ, moeder van een zoon met een LVB en betrokken bij het initiatief ‘Ouders voor ouders’. Lees haar tips en advies voor betere samenwerking.
Ga naar de tips

Samenwerken, hoe doe je dat?

Verbeter de samenwerking tussen mantelzorger, vrijwilliger en begeleider met de online module 'Samenwerken, hoe doe je dat?'
Lees meer over de module

14 tips en inzichten Samenwerken met familie

Als begeleider kun je te maken krijgen met verschillende situaties rondom familieleden van een cliënt. Benieuwd wat jij kunt doen voor een goede samenwerking met familie?
Lees de tips en inzichten

Aan de slag met sociale netwerken

Met de wegwijzer ‘Aan de slag met sociale netwerken' krijg je als begeleider inzicht in de meest bekende instrumenten en methoden.
Ga naar de wegwijzer

In mijn hart..., uit mijn handen

Wil je weten hoe naasten omgaan met de zorg voor hun zorgintensieve kind? In dit boek vind je 18 verhalen waarin ouders vertellen over hun zoektocht naar goede zorg.
Lees meer over het boek

Bouwstenen voor familiebeleid

De werkmethode Bouwstenen voor familiebeleid geeft zorgorganisaties en familie ingrediënten voor een goede samenwerking.
Ga naar de methode

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.