Toon zoekbalkToon menu

Seksualiteit

Vriendschap en relaties

Mensen zijn sociale wezens. We hebben graag contact met andere mensen. Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het moeilijker zijn om contact te leggen. Hoe kun je als begeleider je cliënt helpen nieuwe mensen te ontmoeten of misschien wel liefde te vinden?

relatie met een beperking

Voor je cliënt aan het daten slaat, is het belangrijk eerst een aantal dingen door te nemen. Hierbij kan het boekje ‘Eerste hulp bij dating’ (pdf) een handig hulpmiddel zijn. Het boekje is speciaal geschreven voor mensen met een verstandelijke beperking en geeft de do's en don’ts aan bij daten. Er is ook een website die bij het boekje hoort en een speciale LHBTI-bijlage (pdf).

Vragen over liefde

Is je cliënt op zoek naar liefde? Of heeft hij vragen over zijn relatie, omdat het soms lastig is om je leven met iemand te delen? In het boekje ‘Liefde en zo – tips over relaties in makkelijke taal’ vinden mensen met een (licht) verstandelijke beperking begrijpelijke uitleg. Zoals over hoe je moet zoenen, over hoe je grenzen aangeeft en over de eerste keer vrijen. Bekijk alle informatie op klik.org.

Klik Podcast - Een gezonde relatie voor mensen met een verstandelijke beperking

Hoe ondersteun je mensen met een verstandelijke beperking bij hun relatie? Wat kan een gezonde relatie lastig maken? En hoe bescherm je je cliënt tegen grensoverschrijdend gedrag? Lot de Swart, orthopedagoog bij zorgorganisatie Estinea en redactielid bij Klik, gaat hierover in gesprek in deze podcast met seksuoloog Welmoed Visser. Ook bellen ze met Peter en Agna, die een relatie hebben en met ondersteuning van hun begeleiders zijn gaan proef-samenwonen.

Valentijnsdag

Davy en Sari vieren dit jaar hun eerste Valentijnsdag samen. De tortelduifjes leerden elkaar kennen via ABCDate. Dat is een platform voor mensen met een verstandelijke beperking. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=jBRrYAz19uU

Datingsites voor mensen met een beperking

Er bestaan veel dating- en contactwebsites voor mensen met een beperking. Bekijk het overzicht van websites.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Roy 22/1/2022

Roy


martens kathleen 1/12/2021

ik zou heel graag iemand ontmoeten met een kleine beperking heb zelf een genetisch afwijking namelijks de ziekte von reiklinghausen me spieren gewrichten en zenuwen tasten me aan gaan werken kan niet meer