Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Universal Design for Learning - studiemateriaal Disability Studies

Universal Design is ook gekend als Design for All, Barrier Free Design of Inclusive Design. Universal Design betekent kort gezegd: Ontwerpen voor iedereen. Dit betekent dat in de ontwerpfase rekening gehouden wordt met verschil tussen mensen. Universal Design for Learning (UDL) betekent kort gezegd: Onderwijs ontwerpen voor iedereen. Hierbij ga je uit van verschillende talenten, mogelijkheden leerstijlen en -doceerstijlen.

Universal Design for Learning

Cartoon: René Krewinkel

Universal Design for Learning spitst dus de UDL-principes toe op onderwijs: onderwijs ontwerpen zodat een bonte groep van leerlingen en docenten kunnen floreren en groeien in het leerproces. Leerstijlen, leermoeilijkheden, verschillende aandachtsspannes, … dit is er gewoon en daar moet ons onderwijs rekening mee houden en vanuit gaan.

Video over Universal Design for Learning (UDL)

Is dit de eerste keer dat je hoort over UDL? Bekijk eerst dan dit intro-filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=bDvKnY0g6e4

Disability Studies in Nederland richtte hun ‘onderwijs- en studiematerialen’ in op basis van de principes van UDL. Je vindt er les- en studiematerialen om te lezen, te bekijken, uit te proberen, te horen… Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde ook les- en studiemateriaal over Universal Design for Learning. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.

Kijk naar Universal Design for Learning

Flexibel onderwijs dat tegemoetkomt aan de verschillen tussen studenten. Hoe doe je dat? In deze video zie je een introductie in UDL aan de hand van de verhalen van 4 docenten die expliciete keuzes hebben gemaakt om hun onderwijskwaliteit te verbeteren.

https://www.youtube.com/watch?v=c9WHNBNlmVo

Bekijk ook het praktijkvoorbeeld van een school in Vlaanderen:

https://www.youtube.com/watch?v=Wqb9MaAZAQ4

Meer video's en kijken

Pecha Kucha presentatieLeren en presenteren

De baobab voor Universal Design for Learning

Baobab over Onderwijs ontwerpen voor iedereen
De boom is van de hand van Saar De Buysere. Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. Universal Design for Learning kreeg de baobab.

Waarom de baobab? De baobab of apenbroodboom lijkt door zijn vorm op zijn kop te staan. Het lijkt alsof de wortels in de lucht steken en zijn kruin in de grond staat. UDL zet je aan het denken over onderwijs ondersteboven. UDL vertrekt vanuit de diversiteit van mensen. Mensen leren verschillend, hebben uiteenlopende behoeften, en hebben verschillende vormen van ondersteuning bij het leren nodig.

 

In samenwerking met
Disability Studies logo

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.