Naar hoofdinhoud Naar footer

Spellen voor een goed gesprek over seksualiteit

Ben je op zoek naar spellen om het gesprek aan te gaan over seks? Op deze pagina vind je spellen die uitnodigen om direct mee aan de slag te gaan, voor zowel begeleiders als ouders.

Ganzenbord

Seksualiteit bespreken met cliënten met een (licht) verstandelijke beperking, hoe doe je dat? In het Seks is meer… ganzenbord komen allerlei onderwerpen langs die met seks te maken hebben. Zo praat je spelenderwijs gemakkelijker over bijvoorbeeld verliefdheid of intimiteit.

Kwartetspel en Memoryspel ‘Mag ik van jou?’

Het kwartetspel ‘Mag ik van jou?’ van trainer en teamcoach Irene König verlaagt de drempel en maakt het onderwerp seksualiteit bespreekbaar. Er zijn 116 kaarten verdeeld over 29 categorieën, waarmee je zelf een speelset samenstelt. Van dezelfde maker is het Memoryspel. Het voordeel van het Memoryspel is dat het nog gemakkelijker aansluit bij doelgroepen die zich in een wat vroegere ontwikkelingsfase bevinden.

SeCZ Talk

Ben jij docent van jongeren tussen de 12 en 25 jaar met een chronische aandoening of beperking? Dan is dit spel interessant voor jou. Het bordspel SeCZ Talk is een mooie tool om jongeren uit die doelgroep met elkaar te laten praten. Bijvoorbeeld over hoe zij in hun specifieke situatie omgaan met seksualiteit, intimiteit en relaties.

Puberkwartet

Kinderen tussen 10 en 12 jaar maken met dit puberkwartet spelenderwijs kennis met de puberteit en seksualiteit. Denk aan thema’s als gevoelens in de puberteit, veranderingen bij meisjes, veranderingen bij jongens, verliefd, verkering hebben, vriendschap, zoenen, uitmaken, voorbehoedmiddelen, soa, wensen en grenzen. Je kunt dit spel ook heel goed thuis spelen.