Toon zoekbalkToon menu

Seksualiteit

Ambassadeurs Zonder Stempel spreken zich uit

Zowel mannen als vrouwen in Nederland geven aan zich wel eens aangetrokken te voelen tot hetzelfde geslacht. Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) vinden het vaak lastig om ervoor uit te komen of erachter te komen dat ze tot de groep LHBTI behoren.

Mensen met een (licht) verstandelijke beperking zoeken vaak naar hoe ze mee kunnen doen in de maatschappij. Wanneer ze daarnaast gevoelens hebben die bij LHBTI horen, dan kan dat moeilijk voor ze zijn.

Het is belangrijk om over LHBTI te praten

Het onderwerp wordt niet altijd besproken. Dat kan ze het gevoel geven dat ze de enige zijn. En dat ze misschien niet geaccepteerd worden in wat ze voelen. Het is belangrijk en fijn als ze erover kunnen praten met familie, begeleiders en op hun werk. Dat geeft ze een veilig gevoel en dat ze zichzelf mogen zijn.

Over Zonder Stempel

Om te zorgen dat LHBTI’s  met een licht verstandelijke beperking de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben om zichzelf te kunnen zijn besteden we binnen programma Zonder Stempel (COC Nederland, LFB en Vilans) aandacht aan deze groep. 

Zonder Stempel organiseert onder meer ontmoetingsgroepen (ontmoetingscafés) en ondersteunt ambassadeursduo’s, bestaande uit een persoon mét en een persoon zonder beperking. Daarnaast hebben we een instrumentenbox ontwikkeld, met handige tips, kennis en handvatten waarmee begeleiders aan de slag kunnen gaan om LHBTI’s met een licht verstandelijke beperking beter te begeleiden.

Ambassadeurs aan het woord

“Als je kijkt, weet dat je niet de enige bent”, geeft Arthur ons mee. Ambassadeur Arthur pleit voor meer zichtbaarheid voor mensen met een licht verstandelijke beperking die tot de LHBTI groep horen. Benieuwd naar het interview? Bekijk de video:

https://youtu.be/FS0APXoRu_E

Ook Lindsey is trots op haar ambassadeurschap. Wat voor steun en begeleiding heeft iemand met een licht verstandelijke beperking nodig als hij of zij tot de LHBTI-groep behoord? En waarom is het nog niet normaal om hierover te praten? In de onderstaande video gaat Tim met Lindsey in gesprek.

https://youtu.be/TUXO1h1fVjQ

Tim interviewt Nevin. Nevin is transgender en identificeert zichzelf als man. Hij vertelt Tim hoe dat is. En wat het met hem deed toen hij erachter kwam dat hij niet de enige is.

https://youtu.be/QVwii5nsqjM

In de volgende video gaat Tim in gesprek met Dirk, die zich identificeert als homoseksuele man. 'Doe normaal, dan doe je al gek genoeg', geeft Dirk ons mee. Hij vindt het belangrijk om jezelf te zijn.

https://youtu.be/cN3ao5uuWj8

In deze video gaat Tim in gesprek met Freek, die zich identificeert als homoseksuele man. ‘Praat erover’, geeft Freek ons mee. ‘Want misschien is er wel een leuke ontmoetingsgroep waar je je bij kunt aansluiten!’

https://youtu.be/v9Ra2f1yzko

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.