Naar hoofdinhoud Naar footer

8 tips om grensoverschrijdend gedrag te verminderen

Gepubliceerd op: 06-11-2018

Grensoverschrijdend gedrag zoals kleineren, handtastelijkheden, geen aandacht geven en slaan komt overal voor. Op straat, op scholen en werkplekken, in gezinnen. Het is logisch dat ook mensen met een beperking dit meemaken. Deze 8 tips helpen je grensoverschrijdend gedrag naar mensen met een beperking te verminderen.

1. Zie in dat mensen met een beperking risico's lopen 

Mensen met een beperking lopen meer risico om grensoverschrijdend gedrag mee te maken. Onderzoek laat zien dat grensoverschrijdend gedrag en misbruik van mensen met een beperking overal voorkomt (Fitzsimons, 2009).

2. Grensoverschrijdend gedrag komt in veel vormen voor

In de gehandicaptenzorg is veel aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De andere vormen van grensoverschrijdend gedrag krijgen meestal minder aandacht. Denk hierbij aan:

  • Psychisch grensoverschrijdend gedrag
  • Verwaarlozing en het niet geven van zorg
  • Fysiek grensoverschrijdend gedrag
  • Financieel en materieel misbruik
  • Discriminatie
  • Het schenden van rechten

3. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen

Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook jouw organisatie, waar jij werkt. Je ziet het meestal pas als je beseft dat je het kan voorkomen.

4. Zorg voor een open werksfeer

Dit is een werksfeer waarin medewerkers, leidinggevenden, ouders en cliënten op een laagdrempelige manier ‘niet pluis-gevoelens’, dilemma’s, twijfels en angsten kunnen bespreken. Dit doen mensen meestal alleen als ze zich veilig voelen.

5. Luister naar mensen met een beperking

Mensen met een beperking maken grensoverschrijdend gedrag vaker mee dan ouders en begeleiders denken. Veel grensoverschrijdend gedrag zie je niet. Als je er niet naar vraagt, dan hoor je het ook niet en stopt het ook niet.

6. Ken de risico's

Vaak wordt gedacht dat grensoverschrijdend gedrag komt door één persoon. Maar het gaat vaak om ingewikkelde situaties met meerdere oorzaken waardoor grensoverschrijdend gedrag voorkomt en blijft bestaan.

7. Verminder machtsverschillen

Grensoverschrijdend gedrag komt vaak door machtsverschillen. De één heeft meer te zeggen dan de ander. Door machtsverschillen tussen mensen met een beperking en anderen te verkleinen, verminder je het risico op grensoverschrijdend gedrag. Soms kun je niets doen aan machtsverschillen. Ga er dan op een goede manier mee om.

8. Ga het gesprek aan

Praat over grensoverschrijdend gedrag: iemand moet de eerste zijn!

Deel deze pagina via: