Naar hoofdinhoud Naar footer

Een ergotherapeut inzetten bij NAH

Gepubliceerd op: 24-02-2023

Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) loop je op door bijvoorbeeld een beroerte, ziekte of een ongeluk. Het kan gevolgen hebben voor de activiteiten in het dagelijks leven. Een NAH is niet op te lossen, oftewel onomkeerbaar. Maar je kan wel leren ermee om te gaan. Één van die manieren om ermee te leren omgaan, is met de hulp van een ergotherapeut.

Een NAH is onder te verdelen in een traumatisch letsel (iets dat buiten het lichaam heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld een ongeluk) en een niet-traumatisch letsel (iets dat binnen het lichaam heeft plaatsgevonden, zoals een tumor). De gevolgen van een NAH komen voor op verschillende vlakken. Denk aan zintuigelijk, psychologisch, cognitief en motorisch. Voor het motorische gedeelte kan je de hulp van een ergotherapeut inschakelen.

Ergotherapie

Na de acceptatiefase kan ergotherapie een onderdeel zijn van de in te zetten zorg. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan, zodat degene met NAH dagelijkse activiteiten weer zelf kan uitvoeren. Bijvoorbeeld eten klaarmaken, fietsen en jezelf wassen. Dagelijkse activiteiten kunnen weer uitgevoerd worden door:

  • te oefenen
  • te leren om op een andere manier een activiteit uit te voeren
  • het inzetten van een hulpmiddel
  • het aanpassen van een activiteit of de omgeving
  • het geven van voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden

Hoe gaat een ergotherapeut te werk?

Onderstaande animatie legt uit hoe een ergotherapeut te werk gaat en wat de positieve effecten van ergotherapie zijn.

YouTube video thumbnail

Positieve effecten van ergotherapie

In de animatie zie je dat de ergotherapie ervoor heeft gezorgd dat Peter zijn klachten beter begrijpt en er naar kan handelen om ermee om te gaan. Bijvoorbeeld het rondje fietsen in de natuur na een dag werken. Ook zijn gezin heeft meer begrip voor zijn nieuwe situatie. Daardoor zijn er in het gezin minder prikkelingen. Hij ervaart meer balans in zijn dagelijks leven en heeft voldoende handvatten om deze balans te behouden. 

Meer informatie

Wil je meer informatie over ergotherapie? De website Ergotherapie Nederland - beroepsvereniging voor ergotherapeuten heeft onder andere een kennisplatform en een zoekfunctie voor een ergotherapeut in jouw omgeving.

Deel deze pagina via: