Naar hoofdinhoud Naar footer

Spelen! Natuurlijk! Ouders en hun kind met een visuele beperking

Gepubliceerd op: 11-07-2023

Samen spelen met je kind is leuk. Je hebt plezier, je geniet samen; er is contact. Al vanaf het eerste begin heb je contact met je kind. Door aanraken, kijken, ‘praten’ en geluiden maken, ontstaat ongemerkt een ‘vraag-en-antwoordspel’, een subtiele wisselwerking: je kind maakt een geluidje, jij reageert erop door het geluid na te doen. Zo ontstaat de band tussen jou en je kind. Maar: hoe natuurlijk spelen ook is, voor kinderen met een visuele beperking en hun ouders kan het heel wat minder gemakkelijk verlopen.

Nieuw boek met handreikingen

Het kan behoorlijk zoeken zijn om vervanging te vinden voor het niet of minder kunnen zien. Verzorgers of ouders kunnen onzeker worden of ze het wel goed doen. Het boek ‘Spelen! Natuurlijk! Ouders en hun kind met een visuele beperking’ is beschikbaar om een eind aan die onzekerheid te maken. Het boek is, in nauwe samenwerking met ouders en collega’s, speciaal geschreven voor ouders van een kind met een visuele of visuele-verstandelijke beperking.

Het gaat over het stimuleren en ondersteunen van spel, over het aansluiten bij spel, over samen spelen, over contact en over plezier. Door het ontbreken van of het beperkte zicht kan het spel van een kind met een visuele beperking er wat anders uitzien. Maar anders betekent niet minder van kwaliteit. Het boek geeft inzicht in het spelen van kinderen met een visuele beperking en staat boordevol praktische handvatten en tips om spelen weer plezierig te maken. 

Download

Deel deze pagina via: