Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe zet je technologie in de gehandicaptenzorg goed in? 8 tips

Gepubliceerd op: 09-01-2024

Amarant wil dat zorgtechnologie meer impact gaat krijgen in het zorgproces. De organisatie is volop bezig om hier een visie over te vormen. In een visie staat wat een organisatie wil bereiken in de toekomst. Amarant heeft al een aantal stappen gezet en veel geleerd. Zij geeft 8 tips.

Dit zijn de 8 tips:

  1. Denk met elkaar goed na over welke doelen je wilt halen. Bijvoorbeeld kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van cliënten verbeteren. 
  2. Begin bij een gesprek met cliënt, naaste en zorgprofessional. En luister naar de wensen, behoeften en mogelijkheden.
  3. Kijk hoe je technologie voor meer of andere cliënten kunt inzetten. En kijk wat werkt bij andere teams of op andere locaties. Onderzoek de kosten en wat de technologie oplevert.
  4. Zorg ervoor dat je medewerkers met verschillende rollen, kennis en functies bij elkaar hebt. Denk bijvoorbeeld aan zorgmedewerkers, ict’ers, beleidsmedewerkers en managers. Dit is belangrijk als je keuzes wilt maken met impact. De behoeften van de cliënt, naasten en medewerkers zijn hiervoor de basis.
  5. Verzamel ervaringen met technologische oplossingen, voordat je een besluit neemt. Onderzoek ook of deze oplossingen op lange termijn de zorgbehoefte verminderen of verkorten.
  6. Zorg voor goed geregelde processen. Denk bijvoorbeeld aan inkoop of onderhoud voor als iets kapot gaat.
  7. Probeer technologie en manieren van werken uit. Het werken met zorgtechnologie vraagt een ander werkproces in de dagelijkse zorg. Zorg samen met de zorgmedewerkers voor een duidelijk proces. Kijk regelmatig of dat het (nog) goed werkt.
  8. Wissel ervaringen uit met andere organisaties. Bijvoorbeeld over onderzoek of inkoop.

In het uitgebreide artikel lees je meer over de tips van Amarant. Paul Raaijmakers is manager leren, ontwikkelen en innoveren bij Amarant. Hij legt uit waarom sommige keuzes belangrijk zijn. En hij deelt wat de gevolgen kunnen zijn als je de dingen niet goed regelt. Het hele artikel lees je hier: 'Een visie is nodig om de effecten van technologie te kunnen evalueren’

Deel deze pagina via: