Naar hoofdinhoud Naar footer

Mondzorg: poetsinstructies en tips

Wat is de juiste manier om het gebit - of kunstgebit - en mondslijmvlies van de cliënt te reinigen? Je vindt hier een toelichting bij de poetsinstructiekaarten.

Algemene tips

  • Het handigste is als de cliënt zit. Maar als dat niet kan: halfzittend of zijligging. Zo kan je verslikken voorkomen.
  • Let tijdens de mondverzorging op wondjes en pijn.
  • Haal eerst met een gaasje voedselresten weg. Of laat de cliënt spoelen met water.
  • Het gaat niet alleen om het poetsen van tanden, kiezen en kunstgebit. Het is belangrijk om de hele mond schoon te maken. Dus ook de tong en de slijmvliezen in de wang
  • Na het poetsen is het belangrijk om goed de mond te spoelen met water. Je kan ook een afgestreken theelepel zout oplossen in een glas lauw water en dat gebruiken, of NaCl 0,9%.
  • Er is ook een video Mondverzorging voor verzorgenden die bij de poetsinstructiekaarten hoort.

TNO heeft 10 kaarten ontwikkeld met poetsinstructies. Onderaan kun je deze instructiekaarten als één geheel downloaden of los van elkaar.

Poetsinstructie bij weigering

Zowel wilsbekwame als wilsonbekwame cliënten kunnen mondzorg weigeren. Een cliënt kan weigeren om zijn mond te laten verzorgen of weigert de hulp van een specifieke zorgverlener. Probeer de cliënt op zijn gemak te stellen en hem toch te helpen. Wees alert op pijn in de mond of angst bij de cliënt. Dat kunnen signalen zijn van een slechte mondgezondheid.

Als de cliënt blijft weigeren, rapporteer dat dan bij de specialist ouderengeneeskunde, arts, tandarts, mondhygiënist of coördinerend zorgverlener mondzorg.

Meer weten?

Het kan soms lastig zijn om bij iemand anders de mond te verzorgen. Helemaal wanneer er weerstand wordt geboden. Op Ivoren Kruis staan onder Veelgestelde vragen informatie en tips over het verzorgen van (andermans) tanden. Ook op de website Zorg voor Beter vind je veel tips voor goede mondverzorging.

Bronnen

  • Zorg voor beter (thema mondzorg)
  • Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen, Bijlage 3A Poetsprotocol, NVVA (nu Verenso), 2007
  • Mondzorg in kaart, TNO (met medewerking van: V&VN, Fonds OGZ, Eric Minnaard, Parel Promotie, Zorg voor Beter), 2008

<< Ga terug naar subthema Mondzorg

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 05-10-2023

Deel deze pagina via: