Naar hoofdinhoud Naar footer

App voor mensen met spraakproblemen gelanceerd

Gepubliceerd op: 04-08-2017

Rick Ossendrijver, derdejaars student Software en Information Engineering aan de HU, heeft een app ontwikkeld waarmee mensen met spraakproblemen, waaronder mensen met hersenletsel, zich makkelijker kunnen uitdrukken.

YouTube video thumbnail

De app Express Me is hier gratis te downloaden in de Google Play Store voor Android tablets.

App Express Me

Express Me is een app die mensen met spraakproblemen helpt met communiceren in het dagelijkse leven. Door middel van woord- en categorietegels kan de gebruiker woorden opzoeken en laten uitspreken door de app. Het is mogelijk om zelf woorden en categorieën toe te voegen aan de applicatie.

De applicatie werkt met tegels waarin woorden zijn voorzien van afbeeldingen. De tegels zijn ondergebracht in categorieën, zoals tijd, eten en familie. Een stem zegt wat op de tegel is te zien. Wanneer je op een categorietegel klikt, wordt een nieuwe categorie met tegels geopend. Door tegels te combineren, kan de gebruiker zinnen formuleren en aangeven wat zijn wensen zijn.

Ontwikkeling van de app Express Me

Express Me begon als een project van vijf ICT-studenten, die een specifieke doelgroep moesten kiezen om een app voor te programmeren. Er werd gekozen voor mensen met afasie, een taalstoornis die wordt veroorzaakt door niet aangeboren hersenletsel. Uiteindelijk ging de derdejaars student Ossendrijver alleen verder met de ontwikkeling en afronding van de app. De app is ook getest door mensen met afasie.

 “Mensen met afasie moeten eerst erg wennen aan de app. Dit komt omdat afasie meestal voorkomt bij ouderen, die sowieso moeite hebben met nieuwe technologie. Als ze dan ook nog hersenletsel hebben, wordt het nog lastiger.”

Bron: Couturekrant

Lees ook:

Deel deze pagina via:

Soort

Apps

Taal

Nederlands

Auteur

Rick Ossendrijver