Naar hoofdinhoud Naar footer

Beweegoefeningen Thiro Training

Gepubliceerd op: 09-06-2020

Sporten en bewegen is voor mensen met een beperking net zo belangrijk als voor anderen. Onderzoeken laten zien dat obesitas zelfs vaker voorkomt bij mensen met een beperking. Daardoor lopen zij ook meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes. ‘Het is niet makkelijk om een patroon van weinig bewegen te doorbreken,’ vertelt Thiro. ‘Daarbij speelt ook mee dat er onvoldoende interventies zijn die echt een bewezen effect hebben. Dan is het lastig om te weten wat je precies kunt inzetten.’

Sportoefeningen 

Hieronder staan 7 beweegoefeningen voor mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking of autisme.

Film: warming-up kracht-conditie

Muziek voor tijdens het sporten 

Via YouTube of Spotify is er op via Tabata fijne muziek te vinden. Een tabata bestaat uit 8 rondes. Iedere ronde duurt 20 seconden en daar tussen heb je 10 seconden rust. Deze kan je goed inzetten voor oefeningen zoals: opstaan van een stoel/bank of knieheffen op de plaats.

Traplopen

Als er in het huis een trap aanwezig is, kan je hier in groepjes van 2-3 om en om omhoog en naar beneden lopen. Je werkt dan samen om gezamenlijk bijvoorbeeld 30 keer de trap op en af te gaan.

Wandelen

Je kan zowel met de hele woongroep gaan wandelen, maar ook tijdens individuele begeleidingsmomenten. Veel begeleidingsmomenten kunnen ook wandelend buiten. Zowel voor de begeleider als voor de cliënt gezond.

Film: Push up, squats vanaf de bank

Film Opstaan van de bank

Film ‘Tabata

Interview Thiro van Zijl

Ben je benieuwd naar het interview met Thiro van Zijl? Lees het interview. 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Training

Taal

Nederlands