Naar hoofdinhoud Naar footer

Cogmed training

Gepubliceerd op: 14-12-2021

We gebruiken ons werkgeheugen iedere dag. Hiermee kunnen we informatie voor korte tijd vast houden en toepassen in ons dagelijks leven. Bij Niet Aangeboren Hersenletsel kan de capaciteit van het werkgeheugen verminderd zijn leidt dat tot problemen.

Cogmed is ontwikkeld door Zweedse wetenschappers. Door op de computer specifieke oefeningen te doen, wordt het werkgeheugen getraind. Deze computergestuurde training is oorspronkelijk ontworpen voor mensen met ADHD. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode ook interessant is voor andere doelgroepen.

Reacties cliënten

Patiënten zijn in de praktijk erg enthousiast over de training. Naast de relatief moderne, computergestuurde manier van trainen, hebben zij ook het gevoel door deze werkwijze een stuk autonomie terug te krijgen. Zij oefenen in eigen tijd, gaan om met uitdagende opdrachten en herontdekken hun grenzen en belastbaarheid. Na de training heeft het merendeel van de patiënten iets geleerd voor hun toekomstige functioneren. Veel tijd wordt besteed aan het trainen van de aandacht, concentratie en het werkgeheugen van de patiënt.

Onderbouwing in de praktijk

 • Pilot - Cogmed werkgeheugentraining voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (2012)
 • J.N. Almekinders & J.B.C. Mertens. Uitgevoerd bij Bavo Europoort zorglijn Neuropsychiatrie/NAH.

Onderbouwing in de literatuur

Bekijk het overzicht via www.cogmed.com/research

Kenmerken

 • Type letsel:
  NAH breed
 • Good practice toegepast bij:
  Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)-instelling (Bavo Europoort)
 • Betrokken professionals:
  Neuropsycholoog

Deel deze pagina via:

Soort

Training

Taal

Nederlands