Naar hoofdinhoud Naar footer

Communicatie met mensen met een MVB en Totale communicatie

Gepubliceerd op: 19-05-2023

Mensen met een Matig Verstandelijke Beperking (MVB) zijn natuurlijk niet allemaal hetzelfde. Ook de manier waarop ze zelf communiceren of communicatie begrijpen kan verschillend van elkaar zijn. Hun taalontwikkeling loopt vaak net even anders dan wij gewend zijn. Dit betekent dat de voorwaarden om goed te leren communiceren niet altijd volop aanwezig zijn.

Om de cliënt de ruimte te geven om zijn mening, gevoelens en wensen te delen zoeken we naar middelen die hem helpen om zich duidelijk te maken. We weten dat bijna iedere cliënt met een MVB ondersteunde communicatie nodig heeft. Voor hen is het fijn als gesproken taal visueel wordt ondersteund met mimiek, expressie en lichaamshouding. En ook door bijvoorbeeld pictogrammen, tekeningen, voorwerpen, geschreven tekst of gebaren.

Tip:

Omdat iedere cliënt anders is, moet goed worden gekeken welk communicatiemiddel het beste bij hem of haar past. Dus betrek altijd de logopedist in jouw organisatie. 

Totale communicatie 

Bij cliënten met een MVB loopt de taalontwikkeling vaak net even anders. Dit betekent dat de voorwaarden om goed te leren communiceren niet altijd voldoende aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om op maat gebruik te maken van alle mogelijke uitingsvormen. Hierbij maak je gebruik van verschillende communicatievormen zoals: spraak, geschreven taal, gebaren, voorwerpen, foto’s, tekeningen, pictogrammen, mimiek, expressie en lichaamshouding. Deze basishouding heet ‘Totale communicatie’.

Voorspelbaarheid

We bieden basisveiligheid door nabijheid te bieden en voorspelbaar te zijn. Dit doen we door overzicht en duidelijkheid in ruimte, tijd en persoon te geven. Dit houdt in dat er vaak gebruikgemaakt wordt van vaste patronen en rituelen, waar nodig visueel ondersteund, bijvoorbeeld met planbord of picto-agenda of -kalender. Op deze manier weten cliënten wat er komen gaat en wat er van hen wordt verwacht. Ook voordoen en samendoen zijn belangrijk in de communicatie.

Meer weten over Totale communicatie?

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Factsheet