Naar hoofdinhoud Naar footer

De Grote Methodiekengids

Gepubliceerd op: 29-01-2024

De Grote Methodiekengids geeft je een actueel overzicht van begeleidingsmethodieken voor mensen met een verstandelijke beperking. Zorgorganisaties kunnen met deze gids methodieken met elkaar vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Deze gids is gratis te downloaden als PDF of je kunt de gids in gedrukte vorm kopen.

Voor wie is De Grote Methodiekengids bedoeld?

De Grote Methodiekengids is bedoeld voor een brede groep van mensen die beslissingen nemen over de begeleidingsmethodieken die voor mensen met een verstandelijke beperking worden ingezet. Bijvoorbeeld bestuurders, directeuren, locatiehoofden, managers, projectleiders en beleidsmedewerkers en coördinerend begeleiders van (grote en kleine) zorgorganisaties.

Het boek is ook interessant voor begeleiders en familieleden die zich willen verdiepen in begeleidingsmethodieken en passende zorg voor verschillende doelgroepen in de gehandicaptenzorg. Het kan ook goed gebruikt worden naast de Databank interventies. Klik hier om meer te lezen over deze databank

Wat is De Grote Methodiekengids?

De Grote Methodiekengids is een actueel overzicht van begeleidingsmethodieken voor mensen met een verstandelijke beperking waarmee zorgorganisaties methodieken per doelgroep met elkaar kunnen vergelijken en tot weloverwogen keuzes kunnen komen. In het boek wordt ook de maatschappelijke, sectorbrede en organisatorische context geschetst, met onder andere aandacht voor personeelsschaarste, de toename van complexe problematiek en evidence-based werken.

Hoe gebruik je De Grote Methodiekengids?

De Grote Methodiekengids bevat 28 begeleidingsmethodieken die per doelgroep zijn ingedeeld. Van elke methodiek zijn onder meer de doelgroep, zorgvorm, zienswijze, uitgangspunten, systematische werkwijze, praktische toepasbaarheid en wetenschappelijke onderbouwing beschreven. Met handige tabellen kun je de methodieken per doelgroep met elkaar vergelijken.

Hoe is De Grote Methodiekengids ontwikkeld?

De Grote Methodiekengids is het eindresultaat van bijna 2 jaar onafhankelijk onderzoek in openbare bronnen (o.a. wetenschappelijke literatuur, boeken, rapporten, websites van vakorganisaties en methodiekontwikkelaars, kennispleinen) door de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade. Meer informatie over het onderzoek en de ontwikkeling van het boek evenals een uitgebreide samenvatting vind je op de website van PWO.

Waar vind je De Grote Methodiekengids?

  • Het e-boek kun je gratis downloaden op de website van University of Groningen Press (UGP).
  • Het gedrukte boek kun je bestellen bij Uitgeverij kleine Uil of online boekhandels. Jouw lokale boekhandel kan het ook voor je bestellen bij het Centraal Boekhuis.

Dementietafel Begeleidingsmethodieken voor mensen met een verstandelijke beperking en dementie

Irene IJpma, senior onderzoeker en Aurora Ulgiati, gedragskundige-onderzoeker bij de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade, nemen je mee in hun onderzoek naar begeleidingsmethodieken voor mensen met een verstandelijke beperking, in het bijzonder mensen met een verstandelijke beperking en dementie. 

Laatst bijgewerkt op: 22-05-2024 

Deel deze pagina via:

Soort

Kennisbundel

Organisatie / Uitgever

Alliade PWO/University of Groningen Press

Auteur

Alliade PWO (onder redactie van Alain Dekker, Irene IJpma en Martha Martens)