Naar hoofdinhoud Naar footer

Disability Studies - Hulpmiddelen in de communicatie

Gepubliceerd op: 28-07-2021

Op deze pagina vind je diverse hulpmiddelen in de communicatie met mensen met een (verstandelijke) beperking.

 • Hulpwaaier - 1001 verborgen regels
  Deze hulpwaaier is een verzameling van de belangrijkste en handigste verborgen regels die de afgelopen jaren op de dagkalenders zijn verschenen. Speciaal voor deze mensen (kinderen en volwassenen) met sociaal-cognitieve leerproblemen is de hulpwaaier gemaakt. In de praktijk blijkt namelijk dat het behandelen van één regel of tip per dag al kan helpen succesvoller en gelukkiger te worden in sociale interacties.
 • Werken met visualisaties
  Dit boek is een praktische handleiding voor wie aan de slag wil met visualisaties bij mensen met een beperking. Het is bedoeld voor begeleiders en ouders die op zoek zijn naar bruikbare methoden, of die met een gezonde dosis creativiteit eigen visualisaties-op-maat willen ontwikkelen. Bekijk hier de website van de auteur.  
 • Inspiratiewaaier (download onderaan de pagina als pdf)
  Deze instrumentenwaaier bevat 11 uiteenlopende instrumenten voor mensen met een LVB, hun ondersteuners, beleidsmakers en cliënten- en adviesraden om mensen met een licht verstandelijke beperking te betrekken bij beleid.
 • De iPad als communicatiemiddel
  Door de iPad in te zetten kan de cliënt (met een verstandelijke beperking en spraakproblemen) zichzelf verstaanbaar maken voor medecliënten. Groeit zijn zelfvertrouwen en sociale netwerk en kan zie je hoe hij zichzelf verder ontwikkelt.
 • Imiteren verbetert communicatie met EMB kinderen
  Het gedetailleerd observeren van het kind en vervolgens het imiteren (‘spiegelen’) van houding, mimiek, bewegingen en geluidjes staat centraal in de methodiek. Dit dient met herhaling en met voldoende aandacht te worden gedaan.
 • Communicatiemiddel Blue-assist
  BlueAssist is een communicatiemiddel en ondersteunt mensen met een taalbarrière bij het stellen van een vraag.
 • Social media in de zorg
  Social media in zorg en welzijn is een gids voor iedereen die nog vragen heeft over social media in zijn vak.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Website

Taal

Nederlands